Linkovi

Predsednik Buš: Uragan Gustav pričinio manje štete Katrina pre tri godine


Predsednik Džordž Buš izjavio je da postoje ohrabrujući znaci da je uragan Gustav pričinio manje štete američkim naftnim postrojenjima od uragana Katrina pre tri godine.

Predsednik Buš sastao se sa više desetina viših saradnika uključujući sekretara za unutrašnje poslove, transport i energiju radi prve procene štete koju je uragan Gustav naneo naftnim postrojenjima, dan nakon što je oluja zahvatila države Luizijanu i Misisipi.

«Region zaliva proizvodi većinu energije za Sjedinjene Države. I mi smo sada u procesu procene bilo kakve štete nanete infrastrukturi. Malo je prerano izlaziti sa konačnim procenama ali postoje neki ohrabrujući znaci».

Na primer, predsednik je rekao da izgleda da se naftne platforme nisu otkačile i da ih struje nisu odvukle preko podvodnih naftovoda, kao što se to dogodilo pre tri godine tokom uragana Katrina. Predsednik Buš i zvaničnici u Zalivu bili su izloženi brojnim kritikama zbog lošeg reagovanja na tu oluju. Izgleda da su federalne, državne i lokalne vlasti bile bolje pripremljene ovoga puta. Predsednik Buš posetio je spasioce i evakuisane stanovnike priobalnih područja u ponedeljak u Teksasu. On je iskoristio izlaganje o energiji u utorak kako bi ponovo pozvao opozicione demokrate u Kongresu da dozvole više eksploatacije nafte duž američkih obala.

«Oni moraju da nam daju šansu da pronadjemo dodatne kloličine nafte i gasa ovde kod kuće. Ja bih više voleo da američki potrošači kupuju gorivo proizvedeno od američke nafte nego od uvozne. Više bih voleo da naš dolar ostane kod kuće nego da odlazi u strane zemlje. Znam da je Kongres bio na odmoru neko vreme, ali ovo pitanje neće nestati».

Predsednik je naglasio da uragan Gustav ne bi trebalo da uzrokuje da Kongres odustane od borbe za veću energetsku nezavisnost, već bi umesto toga trebalo da navede zakonodavce da pojačaju svoj rad na povećanju proizvodnje nafte u spoljnom epikontinentalnom pojasu.

Oluja je prekinula eksploataciju nafte u priobalnom području i u Zalivu, ali neke od kompanija već pripremaju opremu i osoblje kako bi nastavili proizvodnju.

Cena nafte opala je za više od osam dolara po barelu na njujorškoj berzi, ali su investitori, izgleda, uvereni da je oluja napravila manje štete naftnoj infrastrukturi. Gustav je sada samo takozvana tropska depresija, a očekuje se da će i dalje gubiti snagu dok se kreće kroz zapadnu Luizijanu prema Teksasu.

XS
SM
MD
LG