Linkovi

Rusija umereno reagovala na zaključke vanrednog samita Evropske unije o Gruziji


Brisel je juče oštro osudio ruske akcije u Gruziji i odlučio da suspenduje pregovore sa Moskvom o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, sve dok se ruske snage ne povuku iz Gruzije. U saopštenju objavljenom na internet stranici ruskog ministarstva inostranih poslova, koje je kasnije na pres konferenciji pročitao portparol Andrej Nesterenko, navodi se da je manji broj evropskih zemalja zatražio zamrzavanje odnosa sa Moskvom i osudio rusku spoljnu politiku.

Nesterenko kaže da ministarstvo želi da istakne da je većina u Evropskoj uniji zauzela odgovoran stav, potvrdila put partnerstva sa Rusijom i u potpunosti shvatila značaj obostrano korisne saradnje. Nezavisni politički analitičar u moskovskom Karnegi centru Nikolaj Petrov kazao je Glasu Amerike da je gruzijska kriza sa stvarnog prešla na sukob različitih interpretacija, što po njegovom mišljenju često može da dovede do kontradiktornosti. U prilog toj tvrdnji, po mišljenju Petrova, ide i evropska osuda ruske agresije i relativno umerena reakcija Moskve Petrov ističe da je rusko ministarstvo inostranih poslova zauzelo u potpunosti pozitivan stav i da taj primer sledi i većina ruskih medija, izuzev dnevnog lista “Komersant biznis”.

Takođe dodaje da Moskva smatra da su najave za samit bile preterane pošto evropske zemlje u suštini nisu donele nikavu lošu odluku o Rusiji. Komersant, čiji tiraž je blizu 177 hiljada primeraka, objavio je da je saopštenje Evropske unije u pogledu Rusije bilo izuzetno oštro. Taj list podseća da su evropski lideri, osim poziva ostalim zemljama da ne priznaju Južnu Osetiju i Abhaziju, odlučili i da suspenduju razgovore sa Moskvom o novom sporazumu o partnerstvu, sve dok se ruske snage ne povuku iz Gruzije. Rusko ministartvo spoljnih poslova saopštilo je da zemlja u potpunosti poštuje sporazum o prekidu vatre, koji predviđa povlačenje ruskih snaga na položaje pre izbijanja sukoba.

Ruski vojnici se međutim i dalje nalaze u takozvanoj bezbednosnoj zoni oko Južne Osetije. Analitičar Nikolaj Petrov smatra da se položaj ruskih snaga može lako proveriti, naglašavajući da Moksva širi određenu vrstu propagande o tom pitanju. Petrov kaže da Kremlj povlači poteze koji mogu da utiču na domaću javnost, ali koji ne doprinose poboljšanju položaja Rusije u evropskim zemljama. Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je posredovao u postizanju primirja, trebalo bi da poseti Moskvu 8. septembra, kako bi sa ruskim vlastima detaljno preispitao načine za primenu mirovnog plana za Gruziju.

XS
SM
MD
LG