Linkovi

Četrdesetčetvorogodišnja Sara Pejlin predstavlja novost za mnoge Amerikance


Guvernerka Aljaske, koju je senator Džon Mekejn izabrao za svog potpredsedničkog kandidata, naziva sebe tipičnom majkom. Ipak, čini se da je realnost sasvim drugačija.

«Guverner Aljaske Sara Pejlin».

Mnogi Amerikanci se pitaju ko je Sara Pejlin? Nju je u petak predstavio javnosti republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn. Ona je supruga i majka petoro dece. Njen najmladji sin ima Daunov sindrom. Pejlin je znala tokom trudnoće da postoje komplikacije. Ali ona se protivi abortusu i konzervativci je hvale zato što podržava seksualnu apstinenciju pre braka. Medjutim Pejlin je juče saopštila da je njena neudata 17-godišnja ćerka trudna i da će zadržati dete. Pejlin i njen suprug naveli su da su ponosni na odluku njihove ćerke. Evo šta guvernerka kaže o sebi.

«Moji majka i otac radili su u lokalnoj osnovnoj školi, a moj suprug i ja odrasli smo radeći sopstvenim rukama. Bila sam prosečna hokej-mama iz Aljaske».

Medjutim, teško da je bila prosečna. U srednjoj školi, ona se isticala u košarkaškom timu – zvali su je «Sara barakuda», zbog njenog žestokog načina igre na terenu. Pre politike, Sara je bila vlasnica ribarske firme i sportski televizijski reporter … i, sudeći, prema rečima njenog oca,

«Uvek je imala svoje mišljenje, i ako je mislila da je u pravu, a obično je bila u pravu - da, videli smo to u njoj».

Sara Pejlin je prešla put od gradskog veća do gradonačelnika malog mesta, a pre manje od dve godine izabrana je za guvernera Aljaske. Kao guverner ona se borila sa moćnim interesima i podržavala je pojačanu eksploataciju nafte u državi, što je kontroverzno.

«Beskrajna rasprava oko izvora energije posebno uznemirava stanovnike Aljaske zato što mi znamo da su oni spremni za eksploataciju. Spremni smo da budemo deo rešenja, da budemo proizvodjači i da doprinesemo ostatku Sjedinjenih Država».

Sara Pejlin je popularna u svojoj rodnoj državi, sa procentom podrške od oko osamdeset odsto. «Poštena je i istinoljubiva - drži se svojih principa».

«Za svaki zadatak se svesrdno zalagala»

Novinar Enkoridž Dejli Njuza Met Zensi.

«Ljudi su često potcenjivali njenu karijeru, a ona je često dokazivala da nisu u pravu».

Politički analitičar Dejvid Mark piše za veb sajt Politico.com.

«Sa jedne strane, ona je reformator, i ona pojačava Mekejnovu poruku u tom pogledu. Ona se suprotstavila republikanskom establišmentu na Aljasci i pobedila je. Ona bi takodje bila veoma dobar zagovornik eksploatacije nafte, ne samo duž obala Aljaske, gde je to slučaj već godinama, već i duž obala Kalifornije i Meksičkog zaliva».

Kao guvernerka, Sara Pejlin je posetila vojnike iz Aljaske stacionirane u Kuvajtu gde je pokazala da je vešta u rukovanju automatskom puškom. Njen cilj je sada pobeda republikanaca na novembarskim izborima. Medjutim, demokrate kažu da ona nije kvalifikovana da bude tako blizu predsedničkog položaja i da nema medjunarodno iskustvo. Republikanci, medjutim, insistiraju da je ona spremna za funkciju.

«Biće mi čast da služim uz sledećeg predsednika Sjedinjenih Država».

I, kako je rekla, da bude prva žena potpredsednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG