Linkovi

U Sent Polu u Minesoti počela konvencija republikanske stranke


U Sent Polu u Minesoti večeras počinje konvencija republikanske stranke, na kojoj će Džon Mekejn zvanično prihvatiti kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država. Program republikanskog okupljanja je zbog situacije u vezi sa uraganom Gustav i evakuacijom dela američke obale značajno promenjen.

Planove Republikanca da na konvenciji ostave bolji utisak od Demokrata, poremetio je uragan Gustav odnosno evakuacija u američkim državama uz Meksički zaliv. Program konvencije je u poslednjem trenutku pretrpeo značajne izmene kako bi se izbeglo poređenje sa slučajem Katrina, kada je Bušova administracija oštro kritikovana zbog nedovoljno brze pomoći žrtvama uragana u Nju Orleansu.

Ovo je trebalo da bude sedmica Republikanske stranke i predsedničkog kandidata Džona Mekejna. Uragan Gustav je međutim značajno promenio izgled i sadržaj konvencije, koja počinje večeras u Sent Polu u MInesoti. Umesto priprema za prihvatanje nominacije,Mekejn je sa poptredsedničkim kandidatom Sarom Pejlin boravio u Misisipiju.

"Na konvenciji moramo da ostavimo po strani političku pripadnost. i budemo samo Amerikanci. Vreme je za akciju. Obustavićemo sve planirane aktivnosti na konvenciji, osim onih koje su apsolutno neophodne."

Lideri Republikanske stranke najavili su da će program prvog dana konvencije biti značajno skraćen. Neće biti velikih političkih govora i slavljeničke atmosfere, iako zvaničnici najavljuju da će prva dama Sjedinjenih Država Lora Buš verovatno govoriti na otvaranju.

"Nećemo uraditi ništa što mi moglo biti nedogovarajuće u ovakvoj situaciji. Najznačajnija aktivnost na konvenciji je svakako nominacija Džona Mekejna i Sare Pejlin za predsedničkog, odnosno potpredsedničkog kandidata."

Šef Mekejnovog izbornog štaba najavio je i da će naknadno biti odlučeno o programu preostala tri dana konvencije. Republikanski kandidat Džon Mekejn bi zbog situacije u vezi sa uraganom Gustav, mogao da se putem satelita obrati učesnicima konvencije i prihvati nominaciju iz jedne od država u Meksičkom zalivu.

XS
SM
MD
LG