Linkovi

SAD: Uragan Gustav  udario u Luizijanu ali je relativno poštedeo Nju Orleans


Uragan Gustav je udario u Luizijanu ali je relativno poštedeo Nju Orleans – javljaju američki mediji. “Poštedjen direktnog udara, Nju Orleans je odahnuo” – piše Njujork Tajms. “Nasipi koji su popustili za vreme uragana Katrina, ovog puta su izdržali uprkos tome što njihova popravka nije završena” – navodi Sakramento Bi. San Dijego Junion Tribjun piše da je uragan bio manje snage nego što je očekivano, te da se postepeno pretvorio u tropsku oluju. Tajms-Pikejun iz Nju Orleansa objavljuje čitaocima da su “bezbedni”, budući da grad nije poplavljen, ali i poručuje da ih očekuju velike nestašice struje. Advocate iz Baton Ruža javlja da je Gustav “protutnjao” kroz grad, te da će dostava tog lista kasniti zbog toga ovog jutra.

Republikanska konvencija u Sent Polu započela je apelom za pomoć stanovnicima područja pogodjenih uraganom Gustav – javlja Montgomeri Advertajzer. Ipak, kako u naslovu naglašava Arizona Republic, prvi dan konvencije zasenila je vest o trudnoći 17-godišnje, neudate ćerke Sare Pejlin, republikanske kandidatkinje za potpredsednika. Ova vest je doprinela osećanju nervoze i nepredvidljivosti koje prate skup Republikanaca – konstatuje list iz Arizone. “Republikanska partija nije očekivala ovakav izazov” – piše Los Andjeles Tajms, dok Sakramento Bee dodaje “Burni početak konvencije”, aludirajući na oluju Gustav, ali i otkriće koje predstavlja neprijatnost za stranku. Njujork Tajms ističe da se postavlja pitanje koliko je temeljno tim senatora Džona Mekejna istražio biografiju guvernerke Aljaske, pre nego što je izabrana za potpredsednicu. Dnevnici se, u celini, malo bave demonstracijama koje prate konvenciju. Njujork Tajms objavljuje fotografiju sukoba policije sa demonstrantima u Sent Polu, navodeći da su desetine ljudi uhapšene. Pajonir Pres iz Sent Pola, za to vreme, demonstrante opisuje kao “anarhiste i huligane.”

U Vašington Postu čitamo da su ekonomske nedaće sa kojima se suočavaju SAD navele mnoge Amerikance da “zavuku ruku” u svoj penzioni fond, što je potez koji bi mogao da ugrozi njihovu budućnost, upozoravaju ekonomisti. S obzirom da je u Americi sve teže podići kredite za kupovinu kuća I druge potrebe, zaposleni sve češće vrše “upade” na račune na kojima leži njihov novac za penziju, kako bi se postarali o svojim neposrednim obavezama – platili dugove, račune za lekare i sprečili da im kuće odu pod stečaj. Neki do novca od penzije dolaze tako što podnesu dokaz da za to postoji ozbiljna finansijka potreba. Drugi od poslodavaca dižu kredit koji moraju da plate obično u roku od pet godina, ili ranije, ako izgube posao. Jedno je sigurno –povlačenje tog novca može da ima dugoročne negativne posledice, navodi Post reči stručnjaka za finansije, koji podsećaju da se novac iz penzionog fonda uvećava putem kamate, i ulaganjima na berzi.

XS
SM
MD
LG