Linkovi

Zvaničnici u Lujzijani naredili su evakuaciju stanovnika uoči udara uragana Gustav


Zvaničnici u Lujzijani, na jugu Sjedinjenih Država, naredili su evakuaciju stanovnika uoči udara uragana Gustav.

Nacionalni Centar za uragane je saopštio da se nevreme kreće u pravcu Nju Orleansa, grada koji je pre tri godine opustošio uragan Katrina. Udar uragana se očekuje tokom sutrašnjeg dana. Navodi se da vetar ima jačinu od 200 kilometara na sat, što ga u svrstava u opasnu treću kategoriju nevremena.

Očekuje se da se jačina u Meksičkom zalivu poveća i u trenutku udara u američku obalu dostigne 250 kilometara na sat. Meteorolozi predviđaju da udarn talas premaši visinu od pet metara iznad normale.

Gradonačelnik Nju Orleansa, Rej Negin, izjavio je da je Gustav oluja stoleća i proglasio obaveznu evakuaciju koja je danas stupila na snagu. Negin je zatražio od stanovnika da što pre napuste grad. Predsednik Buš je proglasio vanredno stanje u Lujzijani i obližnjim državama Misisipiju i Alabami.

Bela kuća je saopštila da zbog uragana nije verovatno da će predsednik otputovati tokom nedelje na Nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u Minesoti. Prilikom prelaska uragana Gustav preko Jamajke, Haitija i Dominikanske Republike, najmanje 80 ljudi je poginulo, a kubanski mediji izveštavaju da je oko 250 hiljada stanovnika evakuisano iz ugroženih delova Kube, ali nema izveštaja o žrtvama.

XS
SM
MD
LG