Linkovi

Uprkos pozivima gradonačelnika Nju Orleansa tek manje od polovine stanovnika napustilo grad


Uprkos organizovanoj evakuaciji građana i alarmantnim pozivima gradonačelnika Nju Orleansa da napušte grad pred najavljenim naletom jednog od najsnažnijih uragana, više od polovine stanovništva tog grada se oglušilo o pozive.

U strahu da se ne ponovi kastastrofa iz 2005. godine kada je grad razorio uragan "Katrina", vlasti Nju Orleansa su juče započele sa evakuacijom građana. Uragan "Gustav" treba da pogodi američku obalu u ponedeljak uveče ili utorak ujutro.

Uragan Gustav je juče sa 235 kilometara na čas dostigao jačinu četvrte kategorije i moguće je da pređe u petu kategoriju, najvišu na skali Safir-Simpson. Meteorolozi očekuju da će Gustav doneti do 30 santimetara kiše po kvadratnom metru i podići talase visine pet do devet metara ka južnoj obali SAD.

Pre dva dana, u naletu na Haiti, Dominikansku republiku i Jamajku, poginulo je najmanje 85 ljudi. Uz prosečnu brzinu vetra od 240 kilometara na sat, ali i udare koji su na momente dostizali 340 kilometara na sat, uragan je sinoć pogodio zapadnu obalu Kube pričinivši značajnu materijalnu štetu, saopštila je kubanska meteorološka služba.

Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Nagin je, uz upozorenje da je reč o "oluji veka", pozvao sve građane da napuste grad jer će u protivnom biti prepušteni sami sebi.

"To je oluja svih oluja. Za sve one koji ostanu jer misle da mogu da se izbore sa ovom olujom imam jednu poruku: to će biti jedna od najvećih grešaka u vašem životu", rekao je Nagin dodajući da nije siguran "da je nešto slično do sada viđeno".

Uprkos njegovim pozivima tek manje od polovine stanovnika je do sada napustilo grad.
Pred dolazak "Katrine", u kojoj je poginulo 1.500 ljudi u Luizijani i susednim državama i u kome je veći deo Nju Orleansa uništen, stanovnici su čekali do zadnjeg minuta da napuste grad.

XS
SM
MD
LG