Linkovi

Uragan Gustav dostigao jačinu četvrte kategorije, Nju Orleans otpočeo sa evakuacijom


Uragan Gustav je danas sa 235 kilometara na čas dostigao jačinu četvrte kategorije i preti da postane najjači uragan koji je pogodio američku obalu od razorne Katrine 2005. godine, saopštio je Državni centar SAD za uragane u Majamiju.

Gustav bi trebalo napre da pogodi Kubu, a potom američku obalu u ponedeljak uveče ili utorak ujutro. Prema previdjanjima centra, postoje velike šanse da će na njegovom putu biti i Nju Orleans, koji je pre tri godine pogodila Katrina. Takodje se previdja da bi Gustav mogao da postane i uragan pete kategorije nakon udara na Kubu i ulaska u topli Meksički zaliv.

Nju Orleans je otpočeo danas sa evakuacijom gradjana uoči najavljenog naleta uragana "Gustav", u strahu da se ne ponovi kastastrofa iz 2005. godine kada je taj grad razorio uragan "Katrina". Već od jutra vozila su zakrčila sve izlazne puteve iz grada ka severu i istoku u žurbi da izbegnu uragan katerogorije tri koji je nadomak Meksičkog zaliva.

Predsednik Džordž Buš je proglasio vanredno stanje u državama Luiziani i Teksasu. Alarmantno stanje je i na Kubi, gde je evakuisano više od 240.000 ljudi. Na Kubi su obustavljani svi lokalni letovi, dok se medjunarodni još odvijaju sa Medjunarodnog aerodroma "Hose Marti" u Havani. Otkazani su i svi polasci autobusa i vozova.

U naletu ovog uragana do sada je poginulo 78 osoba u Karibima. Gustav će, po svemu sudeći, biti najjača oluja bar od 2005. godine kada je američkom obalom protutnjala džinovska Katrina. Meteorolozi očekuju da će Gustav doneti do 30 santimetara kiše po kvadratnom metru i podići talase visine pet do devet metara ka južnoj obali SAD.

XS
SM
MD
LG