Linkovi

Beograd: U Srbiji obeležen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih


U Srbiji obeležen Međunarodni dan nestalih, skupom u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije. Stotinak rođaka nestalih zatražilo je na ovom skupu pomoć i podršku predsednika i premijera zemalja bivše Jugoslavije za nalaženje oko 17.000 nestalih sa tih prostora.

Predsednica Udruženja porodica zarobljenih i nestalih iz Republike Srpske Milijana Bojić istakla je da bi za zemlje regiona jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji trebalo da bude i rešavanje sudbine nestalih u ratnim sukobima.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je uoči dana nestalih izjavio da sve zemlje u regionu, koje pretenduju da budu članice Evropske unije, moraju da reše problem nestalih. A predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su nestale osobe najstrašnija posledica rata na prostoru bivše Jugoslavije i naglasio da su traženje i identifikacija veoma spori.

Zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Pol-Anri Arni izjavio je da je od 1991. godine 34 hiljade ljudi prijavljeno Crvenom krstu kao nestalo, a da je naporima nadležnih vlasti, domaćih i međunarodnih organizacija, rasvetljen slučaj 17 hiljada lica, bilo da su oni pronađeni živi ili identifikacijom posmrtnih ostataka. To još uvek nije dovoljno, ali nigde u svetu nije pronađeno toliko nestalih, rekao je Pol-Anri Arni.

A član Gradskog veća Beograda Goran Aleksić obećao je da se neće dugo čekati na dozvolu za postavljanje spomen-obeležja nestalima i poginulima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG