Linkovi

Hilari Klinton pokušava da poveže Džona Mekejna sa Džordžom Bušom


Senatorka iz Njujorka i bivša demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton nastavlja sa pokušajima da poveže republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna sa nepopularnim predsednikom Džordžom Bušom. Predsednik Buš smatra da vođenje kampanje za novembarske izbore ne bi trebalo da blokira akciju Kongresa u vezi sa istraživanjem nafte u priobalnim područjima ili nove sporazume o slobodnoj trgovini.

Predsednik Buš želi da Kongres okonča rad na sporazumima o slobodnoj trgovini sa Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom. On kaže da vođenje kampanje za predsedničke i kongresne izbore ne bi trebalo da blokira akcije koje se tiču povećanja obima proizvodnje američke nafte.

"Predstojećih meseci, neki u Kongresu biće pred iskušenjem da steknu političke poene umesto da obave posao za američki narod. Naši građani zaslužuju bolje. Još imamo vremena da ispunimo važne ciljeve za našu zemlju. Moja administracija i dalje se nada da sa demokratama u Kongresu možemo da se dogovorimo oko nestranačkih mera da pomognemo Amerikancima da se suoče sa ovim periodom ekonomske neizvesnosti".

U svom redovnom subotnjem radio obraćanju naciji, predsednik je ponovo pozvao opozicione zakonodavce da ukinu zabranu na povećanje obima traganja za naftom u priobalnim područjima i učine poreske olakšice, koje je on uveo - trajnim.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da manje od jedne trećine Amerikanaca odobrava način na koji presednik obavlja svoj posao. Demokrate se nadaju da će uspeti da povežu nepopularnog predsednika sa kandidatom njegove partije za taj položaj, pogotovo jer će predsednik Buš biti glavni govornik u ponedeljak na otvaranju Nacionalne konvencije Republikanske stranke u Sent Polu.

Portparolka Bele kuće Dejna Perino kaže da predsednikovo izlaganje neće biti o njegovoj administraciji, već da će se fokusirati na kvalifikacije Mekejna da se suoči sa ekonomskim i bezbednosnim izazovima koji predstoje.

"Ne očekujte da taj govor definiše predsednikovo nasleđe. To nije prilika da se naparavi pregled onoga što je ostvareno u proteklih sedam i po godina. Neće služiti kao oproštaj od američkog naroda i sasvim sigurno neće biti napad na baraka Obamu".

U radio odgovoru demokrata, senatorka iz Njujorka Hilari Klinton izjavila je da će administracija predsednika Buša na predstojećoj Republikanskoj konvenciji nastaviti napore da privatizuje federalni penzioni program i umanji porez za velike korporacije.

"Savršeno se uklapa da će Džordž Buš i Džon mekejn biti zajedno sledeće nedelje na republikanskoj konvenciji u Gradovima blizancima, jer je ovih dana jako teško razlikovati ih. Odluka na ovim izborima je jasna, koliko je i ulog visok".

Senatorka Klinton izgubila je neizvesnu trku sa senatorom Obamom za nominaciju svoje stranke, koji je poptom nije izabrao potpredsedničkog kandidata. Ona i njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, apeluju na svoje pristalice da podrže Obamu. Mekejn se s druge strane nada da pridobije mnoge od tih pristalica, posebno starije žene. On je za svog potpredsedničkog kandidata izabrao guvernerku Aljaske Saru Pejlin, koja je ujedno prva žena u istoriji, koja predstavlja Republikansku partiju na glasačkom listiću na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG