Linkovi

Beograd: Srbija se ne treba mešati u spor oko Južne Osetije i Gruzije


Zvaničnici vlasti u Beogradu ističu da se ne treba mešati u spor oko Južne Osetije i Gruzije i upozoravaju da treba izvući pouke iz tih događaja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da zahlađenje odnosa Rusije i NATO-a nije dobro za Srbiju i generalno za sve male zemlje i da je potrebno izvući pouke i voditi računa da stanje u regionu Balkana ne eskalira ni na koji način :

"Ne treba da nas raduje niti treba da likujemo što su naša upozorenja da će jednostrano proglašenje i kasnije priznavanje nezavisnosti Kosova voditi u ozbiljno narušavanje principa bezbednosti i stabilnosti u regionu koji pokriva Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju", rekao je general Ponoš.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija ne treba da ulazi u spor sa Gruzijom zbog Južne Osetije i Abhazije. Za Srbiju je važno, rekao je Mićunović, da ostane privržena principu teritorijalnog integriteta, jer to je jedina tačka kojom brani Kosovo. Mićunović smatra da Srbija geopolitički i ekonomski pripada Evropi i zbog toga treba insistirati na njenom što bržem priključenju Evropskoj uniji.

A povodom izjave predsednika spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantina Kosačova da bi Rusija posle priznanja Južne Osetije i Abhazije mogla isto tako da se postavi u vezi sa Kosovom, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da ta izjava ruskog funkcionera ne znači nagoveštaj promene ruske politike o tom pitanju, nego samo pokazuje koliko je uzdrmano i žestoko poremećeno međunarodno pravo priznavanjem nezavisnosti Kosova. Samardžić je istakao da Srbija treba da vodi računa o svojim interesima, a kao njen glavni interes naveo je očuvanje Kosova i izgradnja institucija države Srbije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG