Linkovi

Šangajska organizacija nije pružila punu podršku Rusiji u pogledu Južne Osetije


Današnji samit Šangajske organizacije za saradnju, koju čine Kina, Rusija i četiri bivše sovjetske republike – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan – zaključen je u Dušanbeu deklaracijom u kojoj se izražava duboka zabrinutost zbog nedavnog konflikta u Južnoj Osetiji. Takođe je zatraženo rešavanje problema mirnim putem i dijalogom. Iako je u saopštenju podržana, kako je navedeno, aktivna uloga Rusije u rešavanju konflikta u Gruziji, predsednici članica pomenute organizacije su ponovo istakli svoju privrženost principu istorijskih i kulturnih tradicija i nastojanja svake zemlje da održi čvrstu državu i teritorijalni integritet.

Nedavno rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije, u suprotnosti je sa tim principima i zasniva se na pravu naroda na samoopredeljenje. Zapad je oštro kritikovao rusko priznanje. Multietnička Kina, koja je sama suočena sa separtističkim pokretima, izdala je saopštenje preko svog ministarstva inostranih poslova u kojem se navode složenost istorije i stvarnosti u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Peking je takođe pozvao sve strane da prevaziđu spor putem dijaloga.

Nijedna zemlja do sada nije priznala nezavisnost Osetije i Abhazije. Podrška koju je Šangajska organizacija za saradnju pružila principu teritorijalnog integriteta izražena je posle apela ruskog predsednika Dmitrija Medvedova upućenog ostalim partnerima u toj organizaciji.

Medvedev kaže da je konflikt u Gruziji verovatno najdramatičnija epizoda u poslednjih nekoliko godina. On dodaje da je prirodno da želi još jednom da objasni sagovornicima u Šangajskoj organizaciji šta se stvarno dogodilo, jer su Zapadni mediji drugačije predstavili stranu koja je politički, moralno i po zakonu odgovorna za konflikt. Medvedev kaže da su njegovi partneri bili zahvalni na njegovom izlaganju.

Ruska televizija je najavila konferenciju za novinare sa učesnicima samita u Dušanbeu, koja će biti emitovana uživo. Međutim, gledaocima je rečeno da događaj kasni, ali da će ubrzo biti emitovan. Zatim je prikazan Predsednik Tadžikistana, Emomali Rahmon kako saopštava da je konferencija za novinare okončana. Sjedinjene Države i druge Zapadne zemlje su apelovale na Rusiju da povuče snage iz svih spornih zona koje okružuju Južnu Osetiju, a deo su nesporne teritorije Gruzije. Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine i sastaje se jednom godišnje da bi razmatrala trgovinska i ekonomska pitanja i problem trgovine ljudima.

XS
SM
MD
LG