Linkovi

Traumatske povrede mozga mogu da budu uzrokovane različitim događajima


Traumatske povrede mozga mogu da budu uzrokovane različitim dogadjajima: saobraćajnim nesrećama, sportskim nezgodama, eksplozijama ili čak običnim padom u kući. One su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Ali, kada se pacijenti brzo prebace u bolnicu i kada dobiju adekvatnu negu, šanse za preživljavanje se povećavaju. Najnovija studija se zalaže za promenu uobičajenih tretmana traumatske povrede mozga.

Oko 14 do 20 odsto američkog vojnog osoblja u Iraku i Avganistanu doživelo je traumatske povrede mozga.

Povrede su često posledica takozvanih improvizovanih eksplozivnih naprava koje se detoniraju duž puteva. Kada do traumatskih povreda dodje u ratno vreme, zbog nezgode na autoputu ili kod kuće, povredjeni moraju da budu brzo zbrinuti. Uobičajena procedura uključuje ishranu. Ali nova studija je pokazala da, što pre pacijent dobije zamenu za ishranu, veće su šanse da preživi. Neurohirurg Rodžer Hartl iz njujorškog Vajl Kornel medicinskog centra predvodio je istraživanje.

«Oduvek smo se trudili da obezbedimo ishranu za te pacijente, ali ono što nismo znali u prošlosti bilo je da je važno da se to učini veoma rano, tokom prvog ili drugog dana nakon traume».

Studija je proveravala ishranu i nivo preživljavanja kod oko 800 pacijenata. Istraživači su ustanovili da, kada je ishrana kroz tubus odložena pet do sedam dana, rizik od smrti je dva do četiri puta veći nego kada se zamena za ishranu pacijentu da odmah».

Broj kalorija koje pacijent primi takodje ima uticaj na nivo preživljavanja. Džon Turko bio je jedan od pacijenata doktora Hartla. On je imao povrede od metaka koji su ga pogodili u glavu i lice.

«Bilo je zastrašujuće da se pogleda.»

Doktor Hartl objašnjava zašto se zahteva brza ishrana pacijenata.

«Ako izuzmemo tri od ovih konzervi na dan i pacijenti prime samo ovu količinu hranjivih sastojaka, znamo iz ove studije da njihov nivo smrtnosti raste za 35 odsto».

Ne pojave se sve povrede mozga u trenutku traume. Sudeći prema istraživanju američke Fondacije za povrede mozga, oštećenje može da se pojavi i za nekoliko sati ili dana. Fondacija ističe da su šanse za preživljavanje i oporavak znatno poboljšane kada lekari prate pravila tretmana. Istraživači sada pozivaju na promenu tih pravila koja bi mogla da spasu živote miliona ljudi i spreče doživotna oštećenja.

XS
SM
MD
LG