Linkovi

Do 2042. godine manjine će činiti većinsko stanovnišvo u Sjedinjenim Državama


Američki biro za popis stanovništva predviđa da će do 2042. godine manjine činiti većinsko stanovnišvo u Sjedinjenim Državama. Broj Latinoamerikanaca, koji čine 15 odsto populacije, će se prema očekivanjima, udvostručiti. Novi podaci govore i o mnogo starijoj naciji, koju karatkteriše etnička i rasna raznolikost.

Latinoamerikanci bi uskoro mogli da postanu većina u gradu St.Džozef u Misuriju. Koni Bonbrejk je medicinska sestra u okružnom sekretarijatu za zdravstvo.

"Svima je to poznato jednostvano zbog broja Hispanaca koji dolaze svakog dana," kaže ona.

Podaci biroa za popis stanovništva pokazuje da je broj Latinoamerikanaca u tom području porastao za skoro 25 odsto. Lusi Timerman, koja je u St.Džozef došla pre tri godine i otvorila svoje preduzeće, kaže da primećuje promene.

"Hispanosi će ostati ovdje i doći će ih još."

Taj trend beleži se i na nacionalnom nivou. Biro za popis stanovništva navodi da se očekuje će manjine, koje sada čine trećinu američke populacije, do 2042. biti većina. Do 2050, manjine, uključujući Afroamerikance, Latinoamerikance i Azijate činiće 54 odsto populacije, od čega će 30 odsto, zbog imigracije i visokog stepena nataliteta, biti Hispanci. Šezdeset dva odsto američke dece biće pripadnici određene etničke grupe. Loren Guzik, belkinja iz Los Anđelesa, kaže da je ne uznemirava mogućnost da bude pripadnica manjinske grupe.

"Nisam to do sada znala, ali mi ne smeta. Provela sam u Kaliforniji celi život tako da sam se navikla. Volim raznolikost."

Biro takođe predviđa brzo staranje stanovništva. Amerikanaca starih 65 godina i preko će do 2050. biti 88 miliona, odnosno 20 odsto ukupne populacije. Eksperti kažu da je, sa istorijskog aspekta, potrebna jedna generacija kako bi se promene absorbovale. Uzimajući u obzir taj podatak, biće potrebno vreme da imigranti, umesto rada u gradskim službama, u stvari upravljaju gradovima. Vilijam Frej je stručnjak za demografiju u Brukings institutu.

"U gradovima kao što je Los Anđeles, Hispanci, koji tu dugo žive, imaju veliki uticaj na politiku. Njihov glas je važan. Kao rezultat njihove moći, U Los Anđelesu imamo gradonačelnika, hispanskog porekla."

U narednih nekoliko godina promene bi se mogle dogoditi i u ostalim gradovima, uključujući Skrenton u Pensilvaniji, Las Vegas i Denver, gdje se takođe očekuje da će manjine činiti većinsko stanovništvo.

Današnja mlađa populacija predstavlja samo vrh ledenog brega. Za 10, 20 godina ona će predstavljati Ameriku. Ukoliko se nastavi sadašnji trend, u Sjedinjenim Državama će postojati još veća etnička i rasna raznolikost, a Latinomerikanci će imati značajniju ulogu.

XS
SM
MD
LG