Linkovi

Bajden prihvatio nominaciju, Demokrate pred istorijskom kandidaturom Baraka Obame


Senator Džozef Bajden prihvatio je nominaciju za potprdsjednika SAD u ime Demokratske stranke. Tenzija u vezi sa nastupom Bila Klintona na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji više nema, a Barak Obama danas će prihvatiti kandidaturu kao prvi Afroamerikanac koga je u istoriji SAD kandidovala jedna od dvije vodeće stranke.

Senator Bajden obrušio se na republikance i njihovog predsjedničkog kandidata Džona Mekejna, u govoru kojim je prihvatio stranačku nominaciju za potpredsjednika SAD.
Bajden, koga je Obama prvenstveno predložio zbog ogromnog spoljnopolitičkog iskustva – odgovorio je kritičarima Obamine nezrelosti tvrdnjom da Mekejn nudi još četiri godine politike Bušove administracije.

Navodeći da je Džon Mekejn njegov dugogodišnji prijatelj koga poštuje i uvažava, Bajden je rekao da sa republikancem iz Arizone nije saglasan u brojnim pitanjima - od Iraka i Avganistana do politike prema veteranima. Uporedio je i stavove Obame I Mekejna o ratovima u Iraku, Avganistanu, ekonomiji i zdravstvenom osiguranju, pa zaključlo:

Džon Mekejn griješi, a Barak Obama je u pravu.

Nakon govora, senatoru iz Delavera se na sceni pridružio i Barak Obama, koji će u nastojanju da pobijedi na novembarskim izborima i snažnu podršku dojučerašnjeg rivala i njenog supruga – posljednjeg šefa države iz redova Demokratske stranke.

Bil Klinton je u govoru na Konvenciji, doduše, prvi put jasno kazao da vjeruje da je Barak Obama spreman da bude novi američki predsjednik, ali se potrudio da otkloni sve dileme i rastjera oblake sumnje u vezi sa podrškom senatoru iz Ilinoja.

"Prošle noći Hilari je veoma jasno saopštila da će da učini sve što je u njenoj moći da Barak Obama bude izabran za predsjednika. To znači da ćemo u tome učestvovati oboje”, kazao je Klinton i pojasnio da očekuje da iza Obame stane svih 18 miliona glasača koji su podržali Hilari Klinton na primarnim izborima.

Senatorka iz Njujorka je bila formalno nominovana na konvenciji, ali je – zarad jedinstva stranke – iskoristila protokolarno pravo i spriječila prebrojavanje delegatskih glasova. Neposredno prije nego je Obama nominovan aklamacijom, Hilari je još jednom zatražila od svojih pristalica da “odmah i tu, pokažu jednim glasom da je Obama predsjednički kandidat Demokratske stranke”.

Barak Obama bi danas na fudbalskom stadionu, pred više od 70 hiljada ljudi trebalo da službeno prihvati nominaciju.

Bivši predjsednik Bil Klinton ga je pohvalio zbog “izuzetne sposobnosti da inspiriše ljude” i ocijenio da su kritike na račun neiskustva – slične onima koje je on prije 16 godina uspješno demantovao. Klinton je rekao da će novi zadatak američkog predsjednika biti da obnovi i učvrsti vjeru u američki san i povrati ugled i uticaj zemlje u svijetu i da je Obama pravi čovjek za taj posao. .

"Sve što sam naučio tokom osam godina predsjedničkog mandata i nakon toga, radeći i u Americi I širom svijeta, uvjerava me da je Barak Obama pravi čovjek za ovaj posao", kazao je Klinton.

Pohvalio i Obaminu “prvu veliku predsjedničku odluku” da za potpredsjednika izabere Bajdena.

XS
SM
MD
LG