Linkovi

Kondoliza Rajs izjavila da veruje u napredak bliskoistočnih pregovora


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da veruje da bliskoistočni mirovni razgovori napreduju, uprkos širenju jevrejskih naselja po Zapadnoj obali.

Ona je na konferenciji za novinare u Ramali, na Zapadnoj obali – posle razgovora sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom – rekla da je predsednik Buš i dalje predan mirovnom procesu, dodavši da bi problem – kada bi to bilo jednostavno - bio odavno rešen. I predsednik Abas je potvrdio da dve strane postižu napredak, ali je istakao da je širenje izraelskih naselja po okupiranim teritorijama glavna prepreka za rešavanje mirovnog procesa. Posle nešto ranijeg susreta sa američkim državnim sekretarom, izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni je izjavila da je izgradnja naselja smanjena i da ne bi trebalo da utiče na mirovne pregovore. Ona je rekla da su palestinske primedbe u pogledu naselja galama, koja se pravi da bi se razgovori omeli.

Ehud Barak odao priznanje egipatskim vlastima

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odao je priznanje egipatskim vlastima koje se bore protiv krijumčarenja preko granice sa Pojasom Gaze, ali je rekao da bi trebalo učiniti još više. Barak je o tome razgovarao danas u Aleksandriji sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

On je zapazio da su u borbi protiv krijumčarenja vidljiva poboljšanja, ali da Palestinci i dalje kroz tunele dopremaju u Pojas Gaze oružje i hranu. Ti tuneli omogućavaju krijumčarima da izbegnu blokadu koju je Izrael uveo prošle godine, kada je ekstremistička organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tim područjem. Barak i Mubarak su takođe razgovarali o pokušajima Egipta da dogovori oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je zarobljen u Pojasu Gaze još 2006.

XS
SM
MD
LG