Linkovi

SAD i Evropa kritikuju Rusiju zbog priznavanja Južne Osetije i Abhazije


Bijela Kuća saopštila je da je Rusija donijela niz neracionalnih odluka u pogledu upada i okupacije gruzijske teritorije, naglašavajući da ti potezi ugrožavaju njen položaj u svijetu. Komentarišući rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije, portparol Toni Frato najavio je da će Sjedinjene Države iskoristiti pravo veta u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi spriječile bilo kakav pokušaj Moskve da promijeni međunarodni status ta dva gruzijska separatistička regiona.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je da je odluka Rusija da prizna dvije gruzijske separatističke oblasti za žaljenje. Rajsova je u Ramali najavila da će Sjedinjene Države iskoristiti pravo veta u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi spriječile bilo kakav pokušaj Moskve da promijeni status Južne Osetije i Abhazije.

Generalni sekretar Svjetske organizacije Ban Ki Mun izrazio je strahovanje da će rusko priznanje iskomplikovati napore Savjeta bezbjednosti da riješi krizu u regionu. Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju ocijenila je da se ruskim potezom krše osnovni principi evropske bezjednosti.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je u Moskvi da se njegova zemlja ne plaši novog hladnog rata, ali i da ne traži njegovo izbijanje. Medvedev je međutim naglasio da sve zavisi od stava ruskih partnera na Zapadu. Stanovnici Južne Osetije i Abhazije u međuvremenu su na ulicama glavnih gradova, Chinvalija i Suhumija proslavili rusko priznanje nezavisnosti ta dva regiona.

XS
SM
MD
LG