Linkovi

Predsednik Buš upućuje potpredsednika Ričarda Čenija u Gruziju i Ukrajinu


Američki predsednik Džordž Buš upućuje potpredsednika Ričarda Čenija u Gruziju i Ukrajinu, da bi pokazao da Sjedinjene Države podržavaju vlade ugrožene ruskim vojnim upadom u Gruziju.

U današnjem saopštenju Bele kuće se navodi da će Čeni krenuti na put iduće nedelje i posetiti Azerbejdžan, Gruziju, Ukrajinu i Italiju. Sekretarijat za odbranu je danas saopštio da je veliki broj ruskih jedinica i dalje u Gruziji, uprkos obećanju predsednika Dmitrija Medvedeva da će se trupe povući protekle nedelje.

Portparol Pentagona je izjavio da se Rusija ne drži svojih obećanja o povlačenju.

U međuvremenu, stigla je vest da gruzijske i južnoosetske trupe danas u napetoj atmosferi pokušavaju da reše kontrolu nad spornim selom Mosabruni, na granici otcepljene teritorije. Gruzijski zvaničnici optužuju Osete da pokušavaju da izazovu incident da bi zauzeli selo, za koje tvrde da im pripada.

U Moskvi, ruski general Anatolij Nogovicin je izjavio da će ruske trupe koje ograničavaju uplovljavanje u gruzijsku luku Poti, redovno pregledati teret koji se doprema u luku. On je ustvrdio da su te inspekcije u skladu sa odredbama sporazuma o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG