Linkovi

Izgradnja autoputa Bar-Boljare koji treba da poveže Crnu Goru i Srbiju


Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore organizovalo je konsultativni sastanak sa predstavnicima šest kompanija i konzorcijuma koje su ispunile uslove predkvalifikacionog tendera za izgradnju autoputa Bar-Boljare koji treba da poveže Crnu Goru i Srbiju.

Sastanku su prisustvovali međunarodni savjetnici i finansijeri, a saopšteno je da je cilj sastanka kvalitetnija priprema tenderske dokumentacije.

Na sastanku je raspravljano o modelu javnog-privatnog partnerstva, kriterijumima, evaluaciji, i troškovima koje bi preuzela država ili budući partner, kao što su eksproprijacija, zaštita životne sredine, upravljanje i održavanje autoputa i dobijanje građevinskih dozvola.

Učesnicima sastanka, pored crnogorskog ministra saobraćaja Andrije Lompara, obratio se i predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Planirano je da pojedinačni bilateralni sastanci predstavnika Ministarstva, IFC-a i zainteresovanih kompanija i konzorcijuma budu održani u naredna dva dana.

Pravo učešća na tenederu, čije se raspisivanje očekuje na jesen, stekli su konzorcijumi Alpine, Aktor, Bouygues i Konstruktor, kao i kompanije Štrabag /Strabag/ iz Austrije i Hausing end konstrakšn holding /Housing & Construction Holding/ iz Izraela.

Autoput od Bara do Boljara, dužine 169,2 kilometra, koštaće, prema preliminarnim procjenama, oko 1,94 milijarde EUR.

Na trasi je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

Ministarstvo zagovara model finansiranja gradnje autoputa kroz privatno-javno partnerstvo, što podržavaju i sve značajnije međunarodne i evropske finansijske institucije.

XS
SM
MD
LG