Linkovi

Ostavka Perveza Mušarafa pokrenula mnoga pitanja o budućoj politici Pakistana 


Za neke posmatrače, dva samoubilačka bombaška napada, izvršena 21. avgusta u blizini Islamabada, predstavljaju tragično podsećanje da će, barem kada je reč o bezbednosti, novi lideri imati malo vremena da se uhodaju na svom poslu.

Za predstavnika Pentagona, Brajana Vitmana, nije bilo sumnje šta ti napadi znače.

"Već neko vreme govorimo da nova vlada mora da shvati sa koliko velikom opasnošću je suočena. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa Pakistanom, jer je to očigledno važno na naše operacije duž granice, i dublje u Avganistanu."

Pakistanski ambasador u SAD, Husein Hakani, kaže da novi pakistanski lideri shvataju potrebu hvatanja u koštac sa opasnošću koja preti od ekstremista.

"Vodeće stranke će sada upravljati Pakistanom relativno slobodnije nego ranije i slažu se u tome da moraju da se bore protiv terorizma zarad Pakistana. Mislim da će na snagu stupiti jedna metodična vojna strategija, koju su razvili civili i koja ima punu podršku oružanih snaga."

Govoreći nedavno u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Hakani je rekao da će pakistanski civilni lideri imati veći kredibilitet od bivšeg predsednika Mušarafa, kada budu objašnjavali lokalnim i plemenskim vođama opasnost koja preti od ekstremista i kada budu tražili njihovu saradnju u borbi protiv njih. Hakani je dodao da je Mušaraf koristio borbu protiv terorizma za legitimizaciju svoje vlade, dok novim liderima to neće biti potrebno.

"Lokalne vođe u plemenskim područjima, kao i u severozapadnoj pograničnoj oblasti i u Balučistanu, mnogo će radije sarađivati u akcijama. Doći će do boljeg razumevanja onoga što treba učiniti, protiv koga se treba boriti, sa kim treba razgovarati i koga treba nagovoriti na saradnju. Mislim da je to nešto što ćemo vremenom doživeti."

Pakistanski ambasador kaže da nova, demokratska vlada, možda neće biti tako efikasna kao Mušarafova vladavina jednog čoveka, ali da će u dugoročnom smislu biti bolja za zemlju.

Ali, neki analitičari nisu toliko optimistični. Bivši obaveštajni analitičar za Južnu Aziju, u američkom Državnom sekretarijatu, a sada istraživač u vašingtonskom Institutu za Bliski istok, Marvin Vajnbaum, kaže da za sada nova pakistanska vlada ne podstiče optimizam kod posmatrača.

"Izgleda da to rukovodstvo nije onako snažno i kompetentno kao što je Pakistanu očajnički potrebno u ovom trenutku. Nisu pokazali da su u stanju da se uhvate u koštac sa nekima od krupnih problema - kako u ekonomiji tako i u suzbijanju terorizma."

Vajnbaum dodaje da usredsređivanje na smenjivanje Mušarafa, a sada na potrebu da se nađe ko će ga zameniti i na razrešavanje drugih političkih sporova, predstavlja opasno skretanje pažnje sa gorućih problema u zemlji."

"To stvara prostor za delovanje ekstremista. Ako vlada bude uspela da prevaziđe ta pitanja onda postoji šansa da se razvije konsenzus i da se, zajedno sa oružanim snagama, uhvate u koštac sa specifičnim problemima koje predstavljaju ekstremisti."

Još jedan posmatrač prilika u Pakistanu, deli to mišljenje. Penzionisani američki admiral Vilijam Falon je do marta komandovao američkim snagama na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji.

"Civilni koalicioni lideri su izgleda više bili fokusirani na smenjivanje Mušarafa nego na druga goruća pitanja u zemlji. Biće interesantno videti kako će se stvari odvijati i da li će vlada imati petlju da se pozabavi sa, po mom mišljenju najvažnijim pitanjem unutrašnje bezbednosti, odnosno sa ekstremistima."

Kao bivši komandant američke Centralne komande, Falon je često dolazio u dodir sa predsednikom Mušarafom.

"On je stavio na raspolaganje ili omogućio neke od kritičnih stvari, barem sa mog stanovišta komandanta američkih snaga u tom regionu. Nadamo se da će se to nastaviti i sa novom vladom."

Admiral Falon kaže da su se Pakistanci borili sa ekstremistima i pomagali u transportu i snabdevanju američkih trupa u Avganistanu. On ističe da ga bezbednost pakistanskog nuklearnog arsenala ne zabrinjava jer postoji dobar sistem kontrole koji pakistanski funkcioneri ozbiljno shvataju. Ali on kaže da "ostaje da se vidi" da li će novi civilni lideri biti u stanju da postignu sve ono što ambasador Hakani kaže da hoće - odnosno da će hitno početi da rešavaju ekonomska i politička pitanja, uz istovremeno suzbijanje ukorenjenih terorističkih grupa.

XS
SM
MD
LG