Linkovi

Demokrate nastoje da uvere birače da je Barak Obama tipični Amerikanac


Možda najvažniji cilj američkih demokrata na konvenciji njihove stranke, koja počinje danas u Denveru, u Koloradu, biće ubeđivanje američkih birača da je predsednički kandidat demokrata, Barak Obama, po svemu tipični Amerikanac. Pošto će predstavljanje Obame pratiti najmanje 20 miliona televizijskih gledalaca, demokrate će uložiti ogroman napor da pomognu biračima da prihvate kandidata sa veoma neobičnim bekgraundom.

Demokrate se nadaju da će Barak Obama, koji je tek nedavno prvi put izabran za senatora, ući u istoriju kao prvi Afroamerikanac predsednik Sjedinjenih Država. 47-godišnji Obama je sin crnca iz Kenije i bele Amerikanke, koji je odrastao na Havajima i u Indoneziji. Njegova neobična životna priča, zajedno sa bojom kože i stranim imenom, predstavljaju izazove sa kakvima se nije suočio nijedan predsednički kandidat do sada. Sam Obama je rekao da njegova biografija nije tipična za moderne američke predsednike i priznao je da će mu boja kože biti prepreka u sticanju podrške nekih birača. Njegov glavni politički strateg, Dejvid Akselrod, kaže da će Obamina životna priča biti suštinska poruka konvencije.

"Sin samohrane majke koji se sam peo lestvicama svoje profesije, a zatim otišao da radi u zajednicama osiromašenim zbog zatvaranja čeličana - to će biti naša priča. Ali govorićemo i o tome šta se desilo sa zemljom rukovođenom propalom politikom iz Vašingtona. Nećemo se ustručavati da istaknemo taj kontrast."

Tokom konvencije u Denveru, Obamina supruga i mnogi drugi govornici predstavljaće ga izbornom telu kao porodičnog čoveka sa tipično američkim vrednostima. Sam Obama će se zatim nadovezati na tu poruku i pokušati da definiše ove izbore kao vreme za promene.

"U ovom, definišućem trenutku naše istorije, sa zemljom u ratu i ekonomijom u recesiji, znamo da američki narod ne može da priušti sebi još četiri godine iste propale politike i istih političkih odluka iz Vašingtona."

Šef katedre za politikologiju, na Univerzitetu Džordž Mejson, profesor Robert Dadli, kaže da će konvencija Demokratske stranke imati dva strateška cilja: da se američki birači opuste prema Obami i da se republikanski kandidat, Džon Mekejn, jasno poveže sa unutrašnjom i spoljnom politikom Bušove administracije.

"On mora da pokaže da je jaka ličnost, da kritika da je neiskusan za njega ne važi, kao i da svog protivnika poveže sa sadašnjom administracijom."

Analitičari kažu da će još jedan kritični zadatak demokrata u Denveru biti ujedinjavanje stranke, posle žestoke preliminarne trke između Obame i senatorke Hilari Klinton, koja će takođe govoriti na konvenciji. Profesor Robert Dadli ističe da će njen govor biti od kritične važnosti.

"Mislim da će Obama još imati teškoća da pridobije neke od njenih pristalica. Mislim da to neće biti lako, čak i uz njenu podršku. Nekima od njenih pristalica biće teško da to progutaju. Možda ga nikada neće podržati, a ako to i učine verovatno će to biti pri kraju kampanje."

Mnogi Amerikanci će tek tokom ove konvencije prvi put obratiti pažnju na predizbornu kampanju, a ankete pokazuju da je trka i dalje tesna. Demokrate se nadaju da će pažljivo pripremljeni večernji programi predstaviti Obamu u najboljem svetlu i da će mu pomoći da u anketama odmakne dalje od svog rivala, kada bude napustio Denver i posvetio se novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG