Linkovi

Brodovi američke mornarice sa humanitarnim materijalom doplovili u luku Batumi


Brodovi američke mornarice sa humanitarnim materijalom su doplovili u gruzijsku luku Batumi, noseći pomoć Gruzinima koji su raseljeni posle ruskog vojnog upada. Ratni brod "Mekfol" natovaren kompletima pribora za higijenu, dečjom hranom, ćebadima i drugim materijalom, prvi je od nekoliko američkih brodova koji se očekuju narednih dana.

Šef američke Agencije za međunarodni razvoj, Henrijeta Fori, izjavila je da je američka pomoć u vrednosti od 13 miliona dolara već pristigla i da su nove količine pomoći spremne za isporuku i raspodelu. U međuvremenu, voz koji je prevozio naftu iz Azerbejdžana prema gruzijskoj crnomorskoj obali je eksplodirao u blizini Gorija u centralnoj Gruziji, na području koje su do prošlog petka okupirale ruske snage.

Na televizijskim snimcima se vidi stub dima iznad olupine voza. Gruzijska vlast okrivljuje za eksploziju Rusiju i tvrdi da je pruga minirana. Šef gruzijske bezbednosti Kaha Lumaja je izjavio za Glas Amerike da ruske snage i dalje kontrolišu ključne puteve i velike delove gruzijske teritorije.

XS
SM
MD
LG