Linkovi

Oštar odgovor Rusije na stacioniranje raketnog sistema na poljskoj teritoriji


Sjedinjene Države i Poljska su potpisale sporazum stacioniranju elemenata američkog odbrambenog raketnog sistema na poljskoj teritoriji. Donosimo osvrt novinara Glasa Amerike, Andre De Nešnera na sporazum koji je naišao na oštre reakacije Rusije.

Prema postignutom sporazumu Vašingtona i Varšave, Sjedinjenim Državama je dozvoljeno da postave, održavaju i koriste vojni objekat sa deset raketa-presretača dugog dometa. Ti presretači i radar koji će biti postavljen u Češkoj Republici činiće evropsku komponentu globalnog odbrambenog raketnog sistema, za koji Vašington tvrdi da predstavlja neophodnu odbranu od potencijalne pretnje Irana.

Robert Legvold sa Univerziteta Kolumbija kaže da Moskva kritikuje sporazum, pored ostalog zbog toga što se opire proširenju Severnoatlantskog saveza, odnosno NATO-a.

«Oni ne veruju da su odbrambene komponente u Poljskoj i Češkoj, koliko god da su skromnih dimenzija, namenjene zaštiti od Irana. Drugo, Rusi se već duže vremena ne slažu sa konceptom američkog odbrambenog programa i veruju da se radi o početku nečeg mnogo krupnijeg. Po njima, Sjedinjene Države postavile su na Aljasci, a sada u centralnoj Evropi, i ko zna gde će sledeći put, komponente efikasnog, mnogo šireg antibalističkog sistema usmerenog protiv nuklearnog arsenala Rusije.»

Sjedinjene Države i Poljska, obe članice NATO-a – vodile su složene pregovore pre nego što su prihvatile sporazum. Neki eksperti navode da je konflikt u Gruziji nagnao Poljsku da pristane na dogovor, ali pod uslovom da od Sjedinjenih Država prvo dobije sistem Patriot za presretanje raketa kratkog dometa.

«Niko ne spori da isporuka raketa Patriot i zajednički američko-poljski nadzor nad njima ima veze sa Rusijom.»

Maršal Goldman, stručnjak za međunarodne odnose na Univerzitetu Harvard, ističe da će predstojeće stacioniranje američkih snaga biti dokaz američke privrženosti bezbednosti i odbrani Poljske.

«Ruski napad na te rakete ugrozio bi američke živote i samim time učinilo izlišnim debatu o tome da li bi Sjedinjene Države treba da stanu u odbranu NATO članice. Svakako da bi tamošnje prisustvo američkih snaga samo po sebi dovelo do reakcije Sjedinjenih Država.»

Kao što se očekivalo, odgovor Rusije na američko-poljski dogovor bio je oštar. Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavov je rekao da će Moskva preduzete mere koje prevazilaze diplomatiju, ali nije naveo o kakvim je koracima reč.

XS
SM
MD
LG