Linkovi

Led koji se topi na Aljasci otvara novi deo okeana za pomorski saobraćaj


Led koji se rapidno topi na Aljasci otvara novi deo okeana za pomorski saobraćaj na krajnjem severu planete, omogućujući tankerima za naftu, ribarskim brodovima, pa čak i turistima na krstarenju da zadju u delove kojima su nekada koračali samo starosedeoci Arktika– piše Denver Post.

Američka obalska straža očekuje toliko povećanje saobraćaja da je otvorila dve privremene stanice u najsevernijim vodama Aljaske. Brzo topljenje leda izaziva nagadjanja da će kanadski Severozapadni prolaz, koji povezuje Atlantik i Pacifik, jednog dana postati regularna ruta za brodove.

Prema konzervativnim procenama, u roku od 20 godina, Arktički okean više neće biti zaledjen preko leta, iako neki naučnici veruju da će se to dogoditi mnogo ranije.

Fresno Bee piše da se očekuje da Federalna uprava za hranu i lekove da dozvolu uzgajivačima da koriste radijaciju, odnosno jonizaciju, kako bi ubili bakterije u spanaću i zelenoj salati.

Taj korak će zaštititi potrošače i uzgajivače, koji su proteklih godina bili izloženi masovnim zarazama od ešerihije koli. Medjutim, da li su kupci spremni za "zračeno povrće" – pita se kalifornijski list.

Stručnjaci navode da se meso i neke druge namirnice već godinama čiste od bakterija jonizacijom, bez posebnog protivljenja od strane potrošača. Medjutim, moguće je da protivljenja nema jer je malo potrošača svesno ove prakse – dodaje Fresno Bee.

XS
SM
MD
LG