Linkovi

Amerikanaci koji prate Olimpijske igre vide potpuno drugačiju sliku Kine


Amerikanci prate Olimpijske igre u Pekingu u rekordnom broju i neki od njih primećuju potpuno drugačiju sliku Kine od one koja se obično može čuti u vestima. Novinar Glasa Amerike Krejg Ficpatrik razgovarao je sa nekim stanovnicima Vašingtona i okoline o njihovim navikama što se tiče praćenja Igara u Pekingu i njihovim utiscima o Kini.

Ekipa u Rajno baru u Džordžtaunu – modnom centru Vašingtona – okupila se da popije čašu omiljenog pića i dozu olimpijske groznice. To je razlog zbog koga su tu i Noa Smit i Patrik Bervinkl.

"Poenta olimpijskih igara je zajedništvo, navijanje za svoju zemlju, a mnogo je lepše kada to radite u baru, gde možete da budete glasni, da popijete pivo i zabavite se", kaže Bervinkl, … dok Smit dodaje da su plivanje i gimnastika bili u centru pažnje u udarnom večernjem terminu i da je uglavnom pratio ta dva sporta.

N-B-C, američka TV mreža koja ima prava na olimpijske prenose u SAD, tvrdi da joj je gledanost neverovatno skočila od početka Igara. Kako kađu u N-B-C-ju ceremnoju otvaranja pratilo je preko 34 miliona gledalaca.

"Pošto se uvek u nečemu nadmeću Kina i SAD, mislim da bi Amerikanci voleli možda da osvoje više medalja od Kine, ili tako nešto. Međutim, verujem da ljudi više prate ove Igre nego neke ranije", kaže Patrik Bervinkl.

Barmen Bili Vud kaže da Rajno bar ima veću posetu optkad su počele Igre u Pekingu.

"Prijatno smo iznenađeni. Nismo zanli da će biti toliko velika gužva. Navijam najviše za same Igre, ne nešto preterano za neki sport posebno, ali stvarno je dobro, ne žalimo se", kaže barmen Bili.

U centru grada, na čuvenom vašingtonskom Nacionalnom travnjaku, Šon O'Kif, strastveni ljubitelj Olimpijskih igara, smatra ove Igre izlaskom Kine na veliki scenu.

"Oni žele da svet prihvati Kinu i prizna uspeh ovih Igara, i do sada sam impresioniran onim što sam video", kaže O'Kif.

Njegova prijateljica Džesi, kaže da je greška mešati politiku i sport.

"Mislim da te dve stvari ne bi trebalo da se prepliću. Trebalo bi da budu odvojene, jer je ovo pre svega sportski događaj", kaže ona.

Neki kritičari Olimpijskih igara u Pekingu kažu da je glamur koji prati taj događaj zasenio krešenje ljudskih prava u Kini, gde se versko i političko izražavanje često suzbija.

Nazad u Rajno baru, Patrik Bervinkl kaže da je delom svestan političkog meteža.

"Recimo, u poslednjih godinu dana, ili nekoliko meseci, prilično surovo su reagovali na Tibetu, to sigurno nije bilo dobro", kaže Bervinkl, dok Noa Smit smatra da Kina zaslužuje da joj se doa priznanje za uzbudljivu predstavu koju nam je priredila.

"Mislim da su obavili dobar posao, da su se u svakom slučaju prikazali u vrlo impresivnom izdanju i sa dobrodošlicom dočekali ostatak sveta", kaže Smit, čiji bi odgovor mogao da odslika mišljenje ostalih posetilaca ovog bara – ali za sada oni samo žele da uživaju u Igrama.

XS
SM
MD
LG