Linkovi

SAD: Kampanja za izbore počinje nominacijom predsedničkih kandidata


Kampanja za novembarske predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama zvanično počinje nominacijom predsedničkih kandidata na konvencijama Demokratske i Republikanske stranke. Ta, najvažnija stranačka okupljanja, održavaju se da bi se iskazala jedinstvena podrška kandidatima za Belu kuću i njihov politički profil bio bliže predstavljen američkom biračkom telu.

Političke konvencije, po načinu pripreme, podećaju na Brodvejske predstave. Svaka reč i pokret su pažljivo izrežirani kako bi se stranka i njen predsednički kandidat predstavili u najboljem svetlu. Svake četiri godine, velike arene ili kongresne sale postaju pozornice za najveće političke predstave u Americi. Milioni dolara troše se na kreiranje spektakularnih scena za televiziju, gde je sva pažnja usmerena na predsedničkog kandidata. I Demokratska i Republikanska stranka tokom konvencija prate određenu proceduru. Prvo se razmeštaju delegacije svih saveznih država, a zatim se sastavlja i odobrava partijska platforma.

"Platforme sadrže stranačke stavove o abortusu, kontroli nošenja oružja, ratu u Iraku, spoljno političkim i ekonomskim pitanjima, krizi na tržištu nekretnina, cenama goriva. Znači, platforma obuhvata sve o čemu će kandidati govoriti tokom predizborne kampanje," objašnjava Brajan Darling iz Heritidž fondacije.

Naredni korak je nominacija predsedničkog kandidata. Glumac Tomi Li Džons se na demokratskoj konvenciji 2000. opredelio za osobu, koja je na novembarskim izborima te godine bila kandidat za predsednika.

"Sa ljubavlju, divljenjem i verom u budućnost u koju će nas voditi, predlažem svog prijatelja Ala Gora za sledećeg predsednika Sjedinjenih Država", rekao je Tomi Li Džons 2000.godine.

Nakon predlaganja predsedničkog kandidata, delegacije država se po abecednom redu prozivaju da glasaju. Tako je bilo i na republikanskoj konvenciji 2000. godine.

"Arizona, sa entuzijazmom i jednoglasno, podržava kandidaturu Džordža Buša za narednog predsednika Sjedinjenih Dražava-saopštila je Sindi Mekejn", tada šef delegacije te savezne države.

Kandidati tokom primarnih izbora i stranačkih skupova osvajaju delegate, koji se obavezuju da će glasati za njih na konvenciji. Republikanci koriste sistem, u okviru koga pobednik na primarnim izborima osvaja sve delegatske glasove u određenoj saveznoj državi, dok je kod Demokrata na snazi proporcionalni sistem. Kandidat koji ukupno ima najviše glasova osvaja predsedndičku nominaciju. Poslednjeg dana konvencije sledi govor kojim izabrani kandidat prihvata nominaciju. Demokratski senator Džon Keri je svoje obraćanje 2004. povezao sa vojnom službom u vijetnamskom ratu.

"Ja sam Džon Keri i prijavljujem se na dužnost."

Cilj govora je da se osnaži stranka i privuku neopredeljeni birači.

"Kažu da ekonomija nije nikada bila bolja i da su pesimisti oni koji misle drugačije. Naš odgovor je međutim da je najpesimističnije reći da Amerika ne može bolje."

Na kraju govora, predsedničkom se pridružuje potpredsednički kandidat. Od okončanja konvencije, pa do dana izbora, oba kandidata činiće političku celinu.

XS
SM
MD
LG