Linkovi

Barak Obama i Džon Mekejn vode gotovo izjednačenu trku za Belu kuću


Senator Obama je na izbornom skupu u Virdžiniji obećao da će se, ukoliko bude izabran za predsednika, boriti da reši ekonomske probleme srednje klase. Predsednički kandidat Demokratske stranke iskoristio je priliku i da prokomentariše izjavu svog rivala, Džona Mekjena, datu u okviru intervjua vašingtonskom časopisu i vebsajtu Politiko.

"Neko je upitao Džona Mekejna koliko ima kuća. I on je odgovorio da nije siguran i da će to morati da proveri sa svojim saradnicima. Pretpostavljam da ako smatrate da bogastvo znači da morate imati pet miliona dolara, i ako ne znate koliko kuća posedujete, onda nije iznenađujuće što možda mislite da je ekonomija veoma jaka."

Mekejnov izborni štab je odgovorio da senator iz Arizone i njegova supruga Sindi imaju najmanje 4 kuće u tri države, dok je magazin Njuzvik nedavno procenio da Mekejnovi poseduju najmanje 7 nekretnina. U saopštenju se takođe navodi da je senator Obama prošle godine zaradio više od četiri miliona dolara i da je nedavno proveo odmor na privatnoj plaži na Havajima.

Predsednički kandidat Republikanske stranke je inače napravio kraću pauzu u kampanji, s obzirom na to da je pažnja javnosti trenutno usmerena na demokratsku nacionalnu konvenciju koja počinje u ponedeljak u Denveru. Tokom ranijeg izbornog skupa, Mekejn je nastavio da kritikuje Obamin plan o utvrđivanju roka za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

"Obama kaže da dovodim u pitanje njegov patriotizam. Želim da budem veoma jasan. Ja ne dovodim u pitanje njegov patriotizam već procene."

Mekejn i Obama uskoro bi trebalo da objave imena potpredsedničkih kandidata. Očekuje se da će senator iz Ilinoisa to uraditi do subote, dok će Mekejn verovatno sačekati kraj demokratske konvencije.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se senator iz Arizone približio svom rivalu. Prema anketama NBC-ija i Vol Strit Žurnala, kao i CBS-a i Njujork Tajmsa, Obamina prednost nad Mekejnom se smanjila na tri odsto, 45 prema 42 procenta. Ta prednost ranije je iznosila 6 odsto. Politički eksperti tvrde da senator Obama ima priliku da povrati momentum tokom demokratske konvencije, na kojoj će govoriti senatorka Hilari Klinton, njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton i bivši potpredsednik Al Gor.

Predsednički kandidat Demokratske stranke bi trebalo zvanično da prihvati nominaciju u četvrtak u govoru na fudbalskom stadionu u Denveru.

XS
SM
MD
LG