Linkovi

Rusija najavila da će se iz Gruzije povući do petka, Tbilisi skeptičan


Rusija je objavila da će u petak povući sve svoje snage iz Gruzije, na teritoriju unutar «tampon zone» oko seperatističke Južne Osetije, gde neće dozvoliti dalje prisustvo gruzijskih vojnika. Tbilisi sumnja u uveravanja koja, s tim u vezi, dolaze iz Moskve, posebno napominjući da granice spomenute tampon zone nisu definisane.

General Anatoli Nogovicin, zamenik načelnika ruskog generalštaba, rekao je novinarima u Moskvi da će po povlačenju unutar tampon zone oko Južne Osetije, Rusija poštovati sporazum koji je omogućio prisustvo njenih snaga od 1992. do danas. Ipak, Rusija neće ispoštovati odredbu kojom je omogućeno i prisustvo gruzijskih snaga u toj oblasti, kaže Nogovicin.

Po njegovim rečima, gruzijski lideri su upućivanjem svojih snaga prema glavnom gradu Južne Osetije, na samom početku konflikta prekršile sporazum, pa Rusija smatra da Gruzija stoga nema pravo da bude angažovana u mirovnim operacijama u tampon zoni.

Gruzijski funkcioneri, pak tvrde da je Rusija agresor i da se ne može smatrati čuvarom mira. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili kazao je Glasu Amerike kako je tampon zona pogrešno definisana i kako se Rusija, u stvari, "igra sa činjeničnim stanjem".

Utiašvili kaže da Rusi novinarima tokom dana prikažu jedno, a tokom noći ponovo vrate svoje trupe. Po njegovim rečima, broj ruskih kontrolnih punktova na teritoriji Gruzije ukazuje da se Rusi ne povlače. Portparol gruziojskog ministra unutrašnjih poslova još dodaje da ruske snage i dalje kontrolišu glavni autoput od Gorija do Tbilisija, što ne samo da pogađa gruzijsku ekonomiju, već šteti i susednoj Jermeniji koja se snabdeva iz uvoza, preko teritorije Gruzije.

U međuvremenu, hiljade ljudi demonstrirale su u Chinvaliju, tražeći nezavisnost Južne Osetije, kao i u Sukhumiju – gde se traži nezavisnost Abhazije. Ruski parlament bi trebalo da razmotri mogućnost da Moskva prizna nezavisnost Abhazije, na što predsednik seperatističke regije, Sergej Bagapš, računa.

On se nada da će ruski lideri doneti ispravnu odluku i da je, sa njegove tačke gledišta, ruski stav o nezavisnosti Abhazije najmeritorniji.

Gruzijski funkcioneri sumnjaju u ozbiljnost demonstracija u Abhaziji i Južnoj Osetiji. Portparol ministrastva unutrašnjih poslova kaže da zbog prisustva ruskih snaga demonstranti reprezentuju politiku zvanične Moskve.

U međuvremenu, novo istraživanje nezavisnosg Levada Centra u Moskvi ukazuje da 49 odsto Rusa za konflikt u Gruziji krive američke lidere i njihove namere da prošire uticaj SAD na Kavkazu. Samo 32 odsto ispitanih tvrdi da je razlog diskriminatorska politika Gruzije prema Osetima i Abhazima. Istraživanje Levada centra ukazuje i da 40 odsto ispitanih smatra da su odnosi Moskve i Vašingtona zahladneli, a 28 odsto da se radi o neprijateljstvu. To je dvostruko lošija slika u odnosu na istraživanje obavljeno prošle godine.

XS
SM
MD
LG