Linkovi

«Nada» podučava ljude sposobnostima da kupe kuću ili započnu biznis


Hiljade Amerikanaca izgubile su svoje kuće zato što nisu mogli da otplate kredite sa promenljivom kamatnom stopom. Američki Kongres je intervenisao kako bi pomogao, ali kriza je potresla kreditnu industriju, usporavajući prodaju kuća i ekonomiju. To je takodje ukazalo na potrebu za boljim finansijskim obrazovanjem. Novinar Glasa Amerike Majk O Saliven izveštava da jedna organizacija iz Los Andjelesa pod imenom operacija «Nada» podučava ljude sposobnostima koje su im potrebne da kupe kuću ili započnu biznis.

Banke koje su odobravale nesmotrene kredite i kupci koji su precenili sebe, kada su kupovali kuće koje nisu mogli da priušte, neki su od razloga koji su doveli do kreditne krize. Potrošači su takodje pokazali nedostatak finansijskog znanja, kažu stručnjaci. Stanovnici jednog susedstva u kojem stanuju pripadnici manjina u Los Andjelesu, stiču to znanje zahvaljujući organizaciji nazvanoj «Operacija nada». Ona nudi časove za kupovinu kuće ili otpočinjanje biznisa. Fred Smit iz te organizacije kaže da ljudi najpre moraju da obezbede sredstva.

«To je budžet u tri kolone, u kojem mogu da popišu gde su trenutno finansijski, sve svoje prihode, sve troškove, i dobit. Cilj je da procene koliko zaradjuju i koliko troše, to je zaista prvi korak».

Instruktori organizacije operacija «Nada» kažu da mnogi koji su izgubili svoje kuće u krizi, nisu planirali unapred. Ovde oni mogu to da nauče i mogu da isprobaju svoje znanje. Kompleksi zgrada su gradjeni u susedstvu, uključujući ovaj projekat sa 172 stana. Robert Pauel, medicinski tehničar, nada se da će tu kupiti kuću. On kaže da mesečna otplata neće biti veća od trenutne rente koju plaća za iznajmljivanje stana.

«Izgleda da sam bacao novac, a mogao bih da posedujem nešto, posebno plaćajući isti iznos za rentu koji bih mogao za kredit, kada bih nešto kupio».

U operaciji «Nada» Oliver Junaka, pohadjao je časove za kupovinu kuće i za započinjanje biznisa. On sada ima sopstvenu agenciju za odnose sa javnošću i pomaže u oglašavanju stambenih projekata. Bez časova o biznisu.

«Najgori mogući scenario, verovatno bih i dalje radio za nekoga, sanjajući o pokretanju svoje kompanije. A, najlepša stvar je što su toj viziji data krila,» kaže Junaka.

Fred Smit objašnjava da su oni koji nameravaju da budu preduzetnici dobili instrukcije korak po korak.

«Proveli smo ih kroz sve stvari u smislu marketinškog plana, koncepta, kako da naprave projekciju, kako da organizuju prodaju, kako da se reklamiraju i kako da razviju biznis».

Operacija «Nada» takodje nudi časove u susedstvima u kojima žive manjinske zajednice u Njujorku, Nju Orleansu i u tri grada u Južnoafričkoj Republici.

XS
SM
MD
LG