Linkovi

Kapčan: Rat u Gruziji - najznačajnija geopolitička promena od pada SSSR


U razgovoru za naš program Čarls Kapčan, direktor programa za Evropu u uticajnom američkom nevladinom Savetu za spoljnopoltičke odnose, osvrnuo se na stanje odnose Zapada i Rusije nakon konflikta u Gruziji. Po Kapčanovim rečima, naredne nedelje će pokazati da li je u tim odnosima nastupila prekretnica istorijskih razmera.

Reč je o najznačajnijoj geopolitičkoj promeni od pada Sovjetskog Saveza do danas koja se odnosi na NATO i Rusiju – na Istok i Zapad. Još uvek ne znamo kako će se sve završiti, odnosno da li dolazi do prekretnice u odnosima Sjedinjenih Država i Evrope sa Rusijom ili ćemo kroz nekoliko meseci moći da kažemo da su događaji vezani za Gruziji bili veoma ozbiljni, ali da ipak nisu doveli do istorijskog preokreta.

Glavni cilj današnjeg sastanka zemalja članica NATO-a bio je pružanje kolektivne podrške Gruziji, ali takođe i procena da li Rusija posle ove intervencije u južnom Kavkazu namerava da nastavi sa unilateralnim akcijama. U tom svetlu, kaže Kapčan, NATO će morati da planira mere za zaštitu svojih novih članica saveza, kao što su Poljska, Češka i Baltičke zemlje.

Mislim da će NATO posvetiti veću pažnju merama za odbranu teroritorije svojih članica nego što je do sada bio slučaj. NATO je poslednjh desetak godina bio usredsređen na misije van svog područja – prvo na Balkanu, a sada u Avganistanu. Ne postoji baš mnogo NATO planera, koji razmišljaju o odbrani Poljske ili baltičkih zemalja od napada sa Istoka. Pretpostavljam da će tome od sada biti posvećena veća pažnja, ali ipak smatram da nismo u situaciji u kojoj Rusija predstavlja kredibilnu pretnju bezbednosti članica NATO-a u Centralnoj Evropi. Možda stvari idu u tom pravcu i možda je invazija Gruzije prvi korak u nastojanju Rusije da zadrži uticaj u svom neposrednom okruženju na jugu. Mislim da je preuranjeno zaključiti da će krenuti prema zapadu. Iako je Poljska prihvatila stacioniranje američkih antibalističkih projektila na svojoj teritoriji, mislim da to nije početak ozbiljne militarizacije područja između Istoka i Zapada.

Kapčan tvrdi da Rusija nije spremna na razlaz sa Zapadom.

Mislim da nije u interesu Rusije da NATO krene da militarizuje svoje istočne granice, niti da članice saveza počnu da se zalažu za isključenje Rusije iz Grupe 8 i drugih međunarodnih organizacija. U ovom trenutku važno je za Rusiju da pripazi da kriza ne eskalira dalje, jer bi u tom slučaju svi bili gubitnici, dok bi najveći gubitnik mogla da bude sama Rusija.

Kapčan smatra da su i Zapad i Rusija podjednako zainteresovani za održavanje dobrih odnosa. Međutim, dodaje on, konflikt u Gruziji pojačao je animozitete i podozrivost između Rusije i mnogih južnokavkaskih i centralnoazijskih žitelja, koji će tinjati još dugi niz godina.

XS
SM
MD
LG