Linkovi

Karpenter: Konflikt u Gruziji preti da obnovi neku vrstu Hladnog rata


Rat u Gruziji bi mogao da dovede do obnove neke vrste Hladnog rata između SAD i Rusije, smatra potpredsednik za pitanja odbrane i spoljne politike u libertarijanskom institutu CATO, Ted Karpenter. Sa njim je razgovarao kolega Branko Mikašinović.

Posledice rata u Gruziji odraziće se krajnje negativno na odnose Rusije i SAD. Već se primenjuje politika "zub za zub" i vidite da su SAD u sred gruzijske krize zaključile aranžman o raketnom odbramebenom sistemu sa Poljskom. Kratkoročno gledano, možemo da očekujemo, recimo, prekid američko-ruske saradnje u vezi sa iranskim nuklearnim programom, severnokorejskom nuklearnom krizom i tome slično. Što se tiče Evropske unije, mnoge evropske zemlje su prignječene u sredini, jer osećaju obavezu da podrže američku politiku kad god je to moguće, kao savezničke zemlje u NATO-u, dok sa druge strane, većina zemalja EU ne želi loše odnose sa Rusijom, pošto, izmedju ostalog, veoma zavise od energenata koje uvoze iz Rusije.

Karpenter podseća da je zapad ignorisao upozorenja Moskve da bi kosovska nezavisnost mogla da uzburka političke strasti na Kavkazu.

Mesecima pre nego su SAD i vodećečlanice EU priznale nezavisno Kosovo Rusija je upozoravala da će to biti presedan, koji bi se mogao primeniti u mnogim drugim slučajevima širom sveta, specifično - na Abhaziju i Južnu Osetiju. SAD su potpuno ignorisale ta upozprenja.

Podrška principu očuvanja teritorijalnog integriteta Gruzije, mogla bi da posluži Srbiji kao argument u protivljenju nezavisnosti Kosova, smatra Karpenter.

Sa pravne tačke gledišta pozicija Srbije je ojačana. Podrška stavu gruzijske vlade o nepovredivosti teritorijalnog integriteta te zemlje mogla bi da bude iskorišćena i kao izuzetna podrška stavu Srbije. Međutim, u areni politike svetskih sila, sadašnja situacija oko Kosova bi mogla za Srbiju da krene povoljnim, ali i nepovoljnim pravcem, što će zavisiti od daljeg razvoja dogadjaja. Naime, bilo koje komprimisno rešenje o Kosovu i preispitivanje nezavisnosti, zahtevaće prisnu i tihu saradnju Rusije i SAD. Medjutim, izgledi za takvu saradnju sa Rusijom su sada znatno smanjeni, zbog ruske intervencije u Gruziji.

Sukob u Gruziji, zaključuje Karpenter, ima znatno šire imlplikacije na stabilnost u svetu.

Rat u Gruziji bi mogao da dovede do obnove neke vrste Hladnog rata izmedju SAD i Rusije i zategnutih odnosa u secesionističkim regionima. Konflikt u Gruziji je veoma nezdrav razvoj dogadjaja i - po mom mišljenju - i Vašington i Moskva moraju da shvate da je dobra bilateralna saradnja u vezi sa brojnim pitanjima u obostranom interesu, te da ne bi smeli da dozvole da gruzijsko pitanje, koje nema takav fundamentalni značaj - dovede do još veće nestabilnosti u svetu.

XS
SM
MD
LG