Linkovi

SAD: Demokratska nacionalna konvencija u «Zelenom» Denveru


Kako god posmatrate, Denver je grad u kojem se vodi računa o prirodnoj sredini. Stanovnici uživaju u rasprostranjenoj mreži gradskih i planinskih parkova, čistom gradu i čistoći grada. To je privuklo i organizatore Demokratske nacionalne konvencije. Stanovnici se nadaju da će 50 hiljada članova Demokratske stranke kada se okupe u gradu krajem avgusta, doživeti najzeleniju konvenciju svih vremena, ali i grad koji preuzima vođstvo u traganju za rešenjima klimatske promene.

Denver ima oko hiljadu i četiristo kilometara biciklističkih staza i jedan je od napogodnijih gradova za bicikliste u Sjedinjenim Državama. Krajem juna, kada je organizovan dan pod parolom "biciklom na posao", gradonačelnik Džon Hikenluper je bio medju 35 hiljada biciklista. On je prošle godine započeo petogodišnji plan smanjenja izduvnih gasova za 20 odsto.

"Naš grad mora da preuzme vođstvo. Zeleni Denver pokušava da objedini sve gradske službe i obezbedi da se uradi sve što je u našoj moći i to najefikasnije i da tu efikasnost podelimo sa gradjanima", kaže gradonačelnik.

Gradonačelnik kaže da ljudi u velikim urbanim sredinama shvataju problem klimatskih promena i pokušavaju da ga smanje na razne načine – od upotrebe energetski efikasnijih sijalica do reciklaže i smanjenja vožnje. Poreski obveznici su nedavno glasali za proširenje javnog transporta od gotovo 200 kilometara lake železnice.

"Prihvaćeno je povećanje prodajne takse za 0,4 centa u celom gradskom okrugu da bi se to ostvarilo", kaže Hikenluper.

U bivšem skladištu u istorijskom centru Denvera, Džon Pauers vodi Alijansu za samoodrživi Kolorado. Ova neprofitna organizacija je u zgradi sagrađenoj 1907, čiji korisnici posle nedavnog renoviranja troše 40 odsto manje električne energije, dok je potrošnja vode smanjena za 90 odsto.

Natpisi u hodnicima, toaletima i kancelarijama objašnjavaju kako se koristi ova tehnologija, kao što su prozori koji leti odbijaju svetlost i time i toplotu, a zimi zagrevaju. Umivaonici u toaletu imaju ugradjene infracrvene zrake i voda automatski počinje ili prestaje da teče.

"To su sjajni izumi i bitno je ljudima na licu mesta pokazati šta je sve moguće, a mi sve to koristimo da bismo ljudima pokazali vrednost i važnost saradnje u jednoj zdravoj sredini", kaže Pauers.

Gradska vlast se nada da će rasadnici, kante za reciklažu, biciklističke staze, solarne ploče i samoodržive zgrade, biti ekološka inspiracija za delegate Demokratske stranke i da će denverska "zelena" rešenja procvetati širom zemlje.

XS
SM
MD
LG