Linkovi

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf podneo ostavku na mesto šefa države


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je podneo ostavku - da bi izbegao sudsko obaranje s vlasti posle devet godina vladavine. Mušaraf je – obraćajući se naciji preko televizije - porekao bilo kakve prekršaje i rekao da su sve optužbe protiv njega bez osnove.

Na kraju jednosatnog govora, u kojem je energično pravdao svoju vladavinu, Mušaraf je objavio da podnosi ostavku. Još nije jasno da li će ostati u Pakistanu, ili otići u egzil.

Dužnost predsednika će u međuvremenu obavljati predsednik Senata Muhamed Mijan Sumro. Posle saopštenja o ostavci, u prestonici Islamabadu su se sastali partneri iz vladajuće koalicije, Ali Asif Zardari i Navaz Šarif.

Posle njihovog razgovora nije izdato saopštenje za javnost, ali se očekivalo da će oni razgovarati o nekim nerešenim pitanjima, među kojima je i to ko će preuzeti predsednički položaj, da li će sudije Vrhovnog suda koje je Mušaraf smenio biti vraćene na dužnost i da li će protiv dosadašnjeg predsednika biti podignuta optužnica.

Mušaraf je na mesto predsednika došao 1999. godine, posle puča koji je predvodio kao vrhovni komandant pakistanske vojske. Učinio je Pakistan ključnim saveznikom SAD u borbi protiv talibana i terorističke organizacije Al-Kaida, ali njegova popularnost u poslednje vreme opada.

XS
SM
MD
LG