Linkovi

Jeremić: Teška borba za dobijanje većine u Generalnoj skupštini UN


Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić najavio da Srbiji predstoji teška borba za dobijanje većine u Generalnoj skupštini UN za inicijativu da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

Ministar Jeremić je na konferenciji za novinare po povratku iz Njujorka rekao da je velika većina članica UN, iako se otvoreno ne izjašnjavaju, naklonjenja toj inicijativi i izrazio očekivanje da će Srbija dobiti većinu prvo prilikom odlučivanja u Generalnom komitetu da se uvrsti srpski nacrt rezolucije sa zahtevom Sudu u dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN, a zatim i na samom zasedanju.

Srbija može da računa na rusku podršku inicijativi u Generalnoj skupštini UN, rekao je Jeremić i zatim ponovio da je kratkoročni cilj srpske inicijative zaustavljanje procesa priznavanja Kosova, a dugoročni obnavljanje pregovora o statusu Kosova što je, kako je ocenio, moguće uprkos protivljenju Prištine, ukoliko Sud oceni da je proglašenje nezavisnosti bilo nelegalno.

Ministar Jeremić rekao je da je u Njujorku zvaničnicima UN ponovo preneo neslaganje Srbije sa procesom preustrojstva UNMIK-a i na konferenciji za novinare ocenio da je proces rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu počeo na način na koji nije trebalo da se desi, bez saglasnosti svih zainteresovnaih strana i bez eksplicitne podrške Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da će Moskva zbog rekonfiguracije UNMIK-a uputiti demarš Sekretarijatu UN i zatražiti objašnjenje na sednici Saveta bezbednosti.

A bivši šef jugoslovenske diplomtije Goran Svilanović nema velikih očekivanja od inicijative Srbije da se Međunarodni sud pravde u Hagu izjasni o proglašenju nezavisnosti Kosova. Svilanović naglašava da Srbija mora da se dogovori sa Briselom o ulozi Evropske unije na Kosovu kako bi došla u situaciju da ima čist i otvoren put u Evropu.

XS
SM
MD
LG