Linkovi

Predstavljamo vam novi film Vudija Alena – “Viki Kristina Barselona”


Umesto uobičajenog Njujorka, i, u poslednje vreme, Londona, scenarista i reditelj Vudi Alen pronašao je inspiraciju u sunčanoj Španiji, gde se životi i ljubavi dve mlade američke turistkinje i dva španska umetnika prepliću na neočekivani način. Alen Silverman je pogledao za nas novi film Vudija Alena – "Viki Kristina Barselona".

Glavne junakinje su najbolje prijateljice, Amerikanke, koje odlaze na letovanje u Španiju. Viki koja je diplomirani student i verena, planira da obavi istraživanje za svoju disertaciju. Slobodoumna Kristina je, pak, uvek spremna na avanture, a avantura se pojavljuje u vidu zavodljivog slikara Huana Antonija, koji, u jednom restoranu u Barseloni, mladim ženama predlaže da provedu romantični vikend zajedno u gradu Oviedu.

Oskarovac Havijer Bardem glumi privlačnog, šarmatnog umetnika, i priznaje da je u početku strahovao da Vudi Alen od njega očekuje da tumači prilično stereotipan lik.

"Pročitao sam i zapitao se kako da ga glumim, jer je tako pun klišea. Onda sam shvatio šta Alen želi, a to je da prvo pred nas poredja sve stereotipe – američke turistkinje, romantični grad i "latinskog zavodnika". Drugo: hajde da sve to ismejemo. Treće, hajde da razorimo stereotipe i vidimo šta se krije iza njih a to su ljudi koji dele iste strahove, potrebe, ciljeve, koje muče iste dileme i nesigurnosti…"

U pitanju je treći film Vudija Alena u kome glumi Skarlet Džohensen, koja tumači impulsivnu Kristinu. Džohensen kaže da razume zbog čega njena junakinja prihvata ponudu Huana Antonia.

"Da ja nisam verena, verovatno bih otišla. Da je Havijer Bardem prišao mom stolu u crvenoj košulji … mislim, zašto da ne? To je deo Kristininog karaktera koji se meni zaista dopada – filozofija da treba iskoristiti svaki dan, živeti punim plućima… ta vrsta mentaliteta…"

S druge strane, Viki, koju tumači engleska glumica Rebeka Hol, potiskuje tajnu potrebu za avanturama.

"Ovaj film je priča o ljudima koji su, u različitim ekstremnim oblicima izabrali svoj način, svoj stil ponašanja, i kao i uvek u životu, kada se desi nešto neočekivano, što ne možete da planirate, ne možete da predvidite ni sopstvenu reakciju. Vaši instinkti uvek protivreče onome što ste mentalno zacrtali. Viki misli da sve zna, a naravno ne zna…To važi za sve ljude koji misle da sve znaju…"

Varnice dodatno raspiruje bivša žena Huana Antonija, vatrena umetnica Maria Elena, koju glumi Penelopa Kruz. Ona se divi tome kako ih je Vudi Alen naveo da snime komediju, koja u prvo vreme nije delovala smešno.

"Sve nas je naveo da zaboravimo da snimamo komediju. Svi smo veoma ozbiljno shvatali svoje uloge. Žena koju glumim je mnogo propatila, i osećala sam se kao da snimam najozbiljniju dramu sve dok nisam pogledala film sa publikom i pomislila "čemu se to smeju? Ovo je veoma ozbiljno." Onda sam, pola sata kasnije, rekla "pa naravno!". Iskreno sam zaboravila da sam se smejala kad sam prvi put pročitala scenario, ali nikada posle toga, sve dok nisam film videla sa bioskopskom publikom."

Vudi Alen kaže da je kroz komediju analizirao odnose svojih junaka i u ranijim filmovima, ali kaže da se u ovom slučaju sve spojilo na drugačiji način.

"Imao sam ideju o dve žene koje odlaze negde na letovanje, i onda je neko pozvao iz Barselone i rekao "da li bi voleo da snimiš film ovde? Mi ćemo ga finansirati.". To je uvek najteži deo snimanja filma, pronaći nekog da ga finansira. Pisanje, režija, sve ostalo je lakše. Tako da sam rekao – naravno da hoću. Onda sam nešto kasnije dobio poziv od Penelope Kruz, koju nisam poznavao. Rekla je zna da snimam film u Barseloni i da bi želela da učestvuje. Zatim sam čuo da je Havijer zainteresovan, i postepeno se sve uobličilo, pisao sam scenario imajući te konkretne glumce na umu… namerno pišući za Penelopu, Havijera I Skarlet.

filmu "Vicky Cristina Barcelona" takodje glume Patriša Klarkson i Kris Mesina, a sniman je na lokacijama u Španiji, gde Vudi Alen namerava da snimi bar još dva filma.

XS
SM
MD
LG