Linkovi

Nujork: Mnogi programi na Letnjoj pozornici posvećeni svetu muzike


Njujorčani i posetioci iz celog sveta svakog leta dolaze u Central park na besplatne koncerte, baletske predstave, filmske projekcije ili autorsko čitanje književnih tekstova na Letnjoj pozornici.

Ova serija manifestacija na otvorenoj sceni je početa 1986, da bi se više Njujorčana privuklo u park koji ima reputaciju noćnog raja za kriminalce. Tokom naredne 22 godine, park je procvetao, a Letnja pozornica je postala glavna scena na otvorenom prostoru u gradu – naročito za muzički svet.

Mnogi programi na Letnjoj pozornici u Central parku su posvećeni svetu muzike – poput ovog zapadnoafričkog koncerta. Na njemu su predstavljeni umetnici iz Malija, Senegala i Nigerije, među kojima je i nigerijska pevačica Kaleta.

Ljudi su došli ranije da bi obezbedili bolja mesta.

«Izvođači zaista dolaze sa vrhunskim tačkama i ništa ne može da zameni dolazak ovde na besplatne koncerte.»

Organizator programa Letnje pozirnice, Džems Berk, kaže da pokušava da privuče sve Njujorčane.

«Nastojimo da dovedemo sve raznovrsne njujorške zajednice i pre svega ljubitelje muzike. Uvek podstičem ljude da dođu i na program umetnika za koje nisu čuli, jer je uvek garantovan izvanredan doživljaj», kaže on.

U Kaletinoj grupi Zozo afrobit su i beli američki muzičari, ali ona kaže da je sama muzika autentično afrička.

«Mislim da je svet muzike jedini način da svet sazna odakle ste, kakvo vam je poreklo. Nezavisno od načina izvođenja, vaše poreklo je sastavni deo muzike, kako god da je izvodite», kaže Kaleta.

Još jedna zvezda među izvođačima je Vje Farka Ture, sin pokojnog gitariste iz Malija, Alija Farke Turea. On kaže da su tradicionalne malijske pesme i zapadni rok uticali na njegovu bluz muziku.

Vje Farka Ture veruje da Amerikanci razvijaju sluh za muziku iz sveta, čak i kada je ne razumeju u potpunosti.

Muzičar iz Senegala Falu Deng je bio još jedna zvezda. On je otpevao pesmu Boba Marlija. Publika je bila oduševljena, naročito kada je izveo na scenu senegalsku igračicu. Publika je bila raznolika, tipična njujorška, sudeći prema redovnim posetiocima Letnje pozornice u Central parku – među kojima su i tri sestre iz Gijane.

«Sve boje koje možete da zamislite: crna, bela, žuta, crvena, Kinezi – svi su ovde, znate i sami... Svi su ovde i... niko nikome ne smeta...»

XS
SM
MD
LG