Linkovi

Eksperimentalni lek daje nadu muškarcima u poodmakloj fazi raka prostate


Pre godinu dana, Herb Hofman bio je u tolikim bolovima zbog poodmaklog raka prostate i bio je toliko slab, da je jedva mogao da ustane iz kreveta. Zatim je uzeo novi lek nazvan abirateron.

«Ovo je lek koji mi je promenio život. Tu nema nikakve sumnje,» kaže on.

U malom kliničkom ispitivanju, oko 75 odsto muškaraca – svi sa poodmaklim rakom prostate – prijavilo je da su se njihovi tumori smanjili i da im se očekivani životni vek udvostručio. Prošlog oktobra, pre nego što je počeo da uzima abirateron, lekari su Hofmanu davali tri meseca života.

«Moje zdravstveno stanje se pogoršavalo, ali se to zaustavilo i povratio sam se».

Njegova supruga Gilda bila je zapanjena koliko brzo se povratio.

«Za samo nedelju dana, on je ojačao i dobio je apetit. Svakog dana mogao je da uradi sve više».

Onkolozi su nazvali ovaj lek značajnim napretkom. Doktor Kristofer Logetis je iz Anderson centra za rak u Hjustonu.

«Moje kolege i ja smo veoma srećne zbog ovog leka zato što redovno vidjamo pacijente koji imaju dobrobiti bez sporednih efekata».

Abirateron ne leči rak prostate. Ali, izgleda da deluje bolje od bilo kog drugog leka u sprečavanju proizvodnje testosterona.

«Testosteron podstiče rast raka prostate, a ovaj lek smanjuje nivoe testosterona više nego drugi lekovi,» kaže doktor Hauard Šer.

Sledeći korak su veće, medjunarodne kliničke probe. Lekari takodje žele da ustanove da li lek može da poveća procenat izlečenja tako što će abirateron biti dat muškarcima sa agresivnim rakom prostate, u ranoj fazi te bolesti.

XS
SM
MD
LG