Linkovi

Tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu zbog ratnog zločina u logoru Morinj


Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu sa predlogom za određivanje pritvora protiv šest pripadnika aktivnog i rezervnog sastava bivše Jugoslovenske narodne armije zbog ratnog zločina u logoru Morinj kraj Kotora.

Optužnica je podignuta protiv Mlađena Govedarice, Zlatka Tarlea, Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzalina i Bora Gligića, zbog krivičnog djela ratni zločini protiv civilnog stanovništva u sticaju, sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Okrivljeni se terete da su od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u Morinju, kršeći pravila međunarodnog prava, naređivali i vršili mučenja, nečovječna postupanja i povrede tjelesnog integriteta, prema 169 ratnih zarobljenika i civila, koji su dovedeni sa dubrovačkog područja.

U saopštenju iz Vrhovnog državnog tužilaštva navodi se da su pravosudni organi Crne Gore i Hrvatske sarađivali u istrazi koja je vođena povodom tog ratnog zločina na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Sporazuma o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Optužnica se zasniva na materijalnim dokazima i iskazima 183 svjedoka, od kojih su, Županijski sudovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Šibeniku, Rijeci, Koprivnici, Sisku i Vukovaru saslušali 170 svjedoka u istrazi koju su vodili pravosudni organi Hrvatske.

Navodi se da je istraga vođena i po zamolnicama za pružanje međunarodne pravne pomoći, koje je pravosudnim organima Hrvatske uputio podgorički Viši sud.

Saopšteno je da je Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Vrhovnog državnog tužilaštva, shodno Zakonu o krivičnom postupku, predložilo da se okrivljenima odredi pritvor posebno cijeneći teške okolnosti pod kojima su djela izvršena i teške posljedice tog ratnog zločina.

XS
SM
MD
LG