Linkovi

Filips: Zapad ima načina da utiče, pitanje je da li želi da to i učini


Donosimo razgovor sa Dejvidom Filipsom, višim saradnikom Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, koji je predvodio američku delegaciju u poseti Gruziji u junu mesecu. U izveštaju Atlantskog saveta Sjedinjenih Država objavljenog nakon tog puta predložen je niz oštrih mera koje bi Amerika i Evropska unija trebalo da zavedu ukoliko Rusija ne prestane da podržava separatističke pokrajine u Gruziji. Jedna od predloženih mera bila je i zavođenje zone zabrane letova, koju bi obezbeđivale vazduhoplovne snage NATO-a.

Na primedbe mnogih posmatrača da Zapad nema nikakva sredstva kojima bi mogao da izvrši pritisak na Rusiju da uspostavi stanje koje je prethodilo izbijanju nasilja u Južnoj Osetiji, Filips kaže:

«Zapad ima načina da utiče, pitanje je da li želi da to i učini. Evropska unija može da suspenduje razogovore o potpisivanju Sporazum o partnerstvu i saradnji, promeni vizni režim za ruske državljane, zavede sankcije protiv ruskih biznisa ilegalno investiraju u Gruziji i Abhaziji. Tu je i pitanje zimske Olimpijade u Sočiju 2014, odnosno da li zemlje mogu da učestvuju na olimpijskim igrama koje se odigravaju u tolikoj blizini Gruzije nakon ove vrste agresije koja se kosi sa međunarodnim pravom. I ukoliko međunarodna zaista želi da spreči nasilje NATO bi na jednoj vanrednoj sednici mogao da razmotri mogućnost uvođenja vazduhoplovnih patrola iznad Gruzije, što bi momentalno izmenilo uslove na terenu i vratilo Ruse za pregovarački sto. Lično ne verujem da bi Rusima odgovarala konfrontacija sa Zapadom, a takođe znam da Zapad ne želi takav sukob sa Rusijom. …»

Dejvid Filips kaže da evropske zemlje nisu uvek ispoljavale dovoljnu odlučnost u odnosu na Rusiju. Međutim, događaji u Gruziji su sve to promenili, dodaje on.

«Evopljani nisu do sada po ovom pitanju pokazivali čvrstinu, ali je to bilo pre nego što je Rusija konflikt unilateralno eskalirala do ove tačke. Biće potrebno da se pokaže inicijativa. Sarkozi je pokazao izuzetnu čvrstinu. Angela Merkel takođe izgleda da želi da se angažuje. Nemačka pokazuje da želi da predvodi. Interesi Rusije leže u partnerstvu sa Zapadom, koji se drži međunarodnih standarda. Sjedinjene Države žele partnerstvo sa Rusijom koja se pridržava međunarodnih normi, a ne sa Rusijom koja napada svoje susede.»

Povodom prigovora koji dolaze iz Moskve da Rusija nije poštovana kao velika svetska sila i da njeni interesi nisu uzimani u obzir od strane Zapada, Filips odgovara:

«Ako Rusija želi da se prema njoj svet ponaša sa poštovanjem, onda treba sama da se ponaša na taj način. Nametanje svog uticaja silom ne donosi prijateljstvo ni poseban tretman. Rusija trenutno stoji dobro finansijski i smatra da može da plati ovaj poduhvat. Međutim, cena međunarodne osude je veoma visoka. Niko ne želi da sarađuje sa partnerom kao što je Rusija, koja krši norme i prkosi međunarodnoj zajednici.»

Filips, dodaje da Zapad želi dobre odnose sa Rusijom, ali da je to moguće samo na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, kao i određenih standarda u ponašanju na međunarodnoj sceni.

XS
SM
MD
LG