Linkovi

Tehnologija se dugo koristi za poboljšanje sportskih dostignuća


Olimpijska povelja zagovara moral i fer-plej, ali se sve više priča o tome kako osigurati da takmičenje bude pošteno. Svi se jednoglasno protive steroidima i ostalim stimulativnim sredstvima, jer pružaju nefer prednost onima koji ih uzimaju.

Egipatski sprinter Amr Seud kaže da, dok je u Kairu, trenira bez upotrebe neke specijalne tehnologije.

"Nema nikakve najnovije tehnologije. Jednostavno, samo treniram. Imam stazu i sprinterice".

Međutim, trener Medhat Nabi ukazuje na to da su i metode treninga, pa i sama staza, sada moderniji nego pre nekoliko decenija.

"U prošlosti smo trčali po pesku. Nije bilo tartan staze, a vreme se merilo ručno".

Tehnologija se odavno koristi u sportu kako bi se poboljšali sportski nastupi, čak i ako to znači da atletičarima i zemljama, koje su tehnološki razvijenije, daje presudnu prednost. U američkom trenažnom centru u Kolorado Springs-u , gimnastičar Tod Tornton koristi digitalni video sistem kako bi popravio tehniku.

"Najveći deo svoje sportske karijere sam trenirao bez ovog sistema. Trener može ceo dan da ti priča da nešto pogrešno radiš, ali ako ti to ne osećas, ne možes ni da znaš, dok ne vidiš svojim očima. Sada imamo upravo tu mogućnost".

Peter Vint je sportski tehnolog pri Olimpijskom komitetu SAD. On kaže da sportske federacije svaka za sebe određuju šta je fer upotreba tehnologije, kako pri treningu, tako i pri takmičenju.

"Na primer, to nije olimpijski sport, ali Udruženje profesionalnih igrača golfa ima određena pravila o štapovima i lopticama. Postoje ima vrlo određene regulative šta se sme, a šta ne sme koristiti u njihovim takmičenjima. Nastoje da zaštite neki osnovni aspekt čistoće igre".

Decisions regarding technology in sports are sometimes complicated and controversial. The International Sports Federation approved the use of a high-tech swimsuit called the LZR Racer made by Speedo. Researcher Deb Yeomans explains how it works.

Odluke u pogledu korišćenja tehnologije su ponekad složene i kontroverzne. Međunarodna sportska federacija odobrila je upotrebu kupaćih kostima visoke tehnologije, koje pravi kompanija "Spido", a zovu se LZR Racer. Deb Jomans iz te kompanije objašnjava:

"Kostim smanjuje tzv. efekat vuče - tj. ono sto plivača sprečava da poprimi formu cevi u vodi; on takođe pomaže u održavanju položaja tela u void".

Plivači koji su plivali u tom Speed-ovom kostimu od februara do danas oborili su vise od 20 svetskih rekorda. Kritičari kostim nazivaju tehno-dopingom.

A južno-afrički sprinter, kome su amputirane obe noge, Oskar Pistorijus, na sudu je dobio parnicu kojom mu je dozvoljeno da se takmiči koristeći posebne proteze za trčanje. Ranije mu je Međunarodna atletska federacija zabranila da se takmiči, tvrdeći da vlakna ugljenika u protezama omogućavaju da trči brže, uz manje napora, nego što bi bio slučaj da ima noge.

Iako nova tehnologija može da dovede do novih moralnih dilema, sportski tehnolog Piter Vint kaže da se sportske federacije uglavnom vode trajnim principima.

"Ako sačuvamo integritet takmičenja, ne dozvolimo da tehnologija void glavnu reč, onda smo postupili pravedno i prema sportu i prema sportistima".

NARR: Usprkos napretku tehnologije, olimpijski zvaničnici uvereni su da će na kraju pobednik ipak biti odlučen sposobnošću i odlučnošću sportista.

XS
SM
MD
LG