Linkovi

Korporativni sponzori od ključne važnosti za uspeh Olimpijskih igara


Direktnim isplatama honorara Međunarodnom olimpijskom komitetu i kupovanjem prostora za reklame u medijima, koji takođe plaćaju honorare MOK-u, sponzori finansiraju značajni deo takmičenja. Da li to znači i da sponzori prećutno podržavaju kinesku politiku?

Korporatifvno sponzorstvo je već dugo prihvatljiv deo Olimpijskih igara. Pružajući podršku igrama, korporacije se nadaju da profitirati, kako zbog publiciteta, tako i dobre volje koja prati najgledanije sportsko takmičenje na svetu.

Koka kola, MekDonalds, Samsung i Adidas su među desetak međunarodnih korporacija, koje su platile blizu 100 miliona dolara svaka, kako bi bile primarni sponzori Igara u Pekingu. Te kompanije će takođe platiti najveći deo, od kako se procenjuje šest milijardi dolara, utošenih za reklamiranje širom sveta tokom trajanja Igara.

Njihov cilj nije tajna. Nadaju se da će ostvariti profit boljom prodajom u Kini i širom sveta. Neke grupe za zaštitu ljudskih prava navode da poslovanje sa Kinom pruža tamošnjoj vladi prećutnu podršku za neprestano kršenje ljudskih prava. Međutim, olimpijski sponzori tvrde da su upravo oni sila promene, baš zahvaljujući tome što su angažovani u Kini.

Posmatrači poput Blera Vitmarša iz Kanade se slažu:

«Mislim da je to dobro pitanje. Olimpijski pokret nastoji da se ne meša u poliitku i ja Igre vidim kao takve. To je način na koji finansiramo igre i sponzori nam pružaju priliku da pratimo najveće sportsko takmičenje i najveću zabavu na svetu. Znam da imamo tendenciju da politizujemo igre, ali ne verujem da je njihovo finansiranje prećutno odobrenje za ono što se dešava u Kini».

Mekdonalds je na početku Olimpijskih igara otvorio svoj najveći restoran na svetu u glavnom olimpijskom kompleksu u Pekingu. Mekdonalds posluje u Kini od 1990-ih i do kraja ove godine planira da ima hiljadu restorana u toj zemlji. Ta kompanija je angažovala bivšu zvezdu američkog sprinta, Karla Luisa – devetostrukog osvajača zlatne medalje – da promoviše otvaranje restorana u Pekingu. On brani angažman kompanija poput Mekdonaldsa u Kini, ističući da one imaju pozitivan uticaj.


"Kina je morala da pruži neke ustupke i siguran sam da će to činiti i u budućnosti kako bi više ličila na ostatak sveta. Očigledno ne možemo da preokrenemo smer globalizacije. Tu smo gde smo. Kompanije poput Mekdonaldsa, koje su prisutne svuda u Kini, svaki dan upošljavaju Kineze i upoznaju ih sa različitim kulturama. Mislim da je to dobra stvar».

Predsednik Olimpijskog komiteta SAD, Piter Juberot, takođe je prisustvovao otvaranju najvećeg Mekdonaldsa na svetu. On je organizovao prve privatno-finansirane Olimpijske igre u Los Anđelesu 1984. godine. Za Glas Amerike, Juberot je izjavio da Igre i njihovi sponzori nude zemljama poput Kine podsticaje da se povinuju međunarodnim standardima:

«Mislim da se svaka zemlja, kada joj pružite priliku da se otvori, ponaša drugačije. Olimpijske igre otvaraju zemlju više nego bilo koji drugi događaj u istoriji».

Juberot veruje da se upravo to i odigrava u Kini:

«Sve ono što im zameraju, svakog dana je sve bolje. To se dešava zbog Olimpijskih igara».

Piter Juberot zaključuje da će korporativno sponzorstvo Olimpijskih igara u Kini doneti daleko više pozitivnih promena, nego što bi to postigao bilo kakav bojkot.

XS
SM
MD
LG