Linkovi

SAD: Veći odziv birača mogao bi da izazove probleme na biralištima


Odziv birača na predsedničkim izborima u novembru bi prema očekivanjima trebalo da bude znatno veći, nakon rekordne izlaznosti na nekoliko primarnih izbora tokom godine. Eksperti kažu da bi priliv novih glasača mogao bi da izazove probleme na biračkim mjestima, stvarajući dodatni pritisak naročito u državama koje uvode nove tehnike glasanja.

Na ovogodišnjim predsedničkim izborima trebalo bi da glasa veliki broj birača, od kojih su neki tek dobili američko državljanstvo. Lokalne organizacije i predstavnici političkih stranaka prisustvovali su nedavnim ceremonijama polaganja zakletve u Majamiju, kako bi registrovali nove birače. Republikanski i demokratski lideri žele da povećaju broj pristalica uoči, kako se očekuje, tesnih predsedničkih izbora. Broj novo registrovanih birača u Majamiju je u porastu u proteklih nekoliko godina i pojedine organizacije navode da su postigle cilj u vezi sa upisom novih glasača znatno pre novembarskih izbora. Karlos Pereira iz centra za orijentaciju imigranata kaže da izbori privlače veliki pažnju glasača hispanskog porekla.

Pereira ističe da je upis novih glasača ključno pitanje za Latinomerikance, s obzirom na to da već duže vreme postoji pritisak da se reše pitanja poput imigracione reforme, kao i da se poboljša ekonomija. Odziv birača na ovogodišnjim preliminarnim izborima već je bio znatno veći u odnosu na prethodna izjašnjavanja. Broj onih koji su izašli na birališta udvostručio se na Floridi, kao i u Ajovi, Virdžiniji, Arizoni i drugim ključnim državama u 2004. Taj trend verovatno će se nastaviti na predsedničkim izborima u novembru. Kevin Vagner, politički ekspert na Atlantik univerzitetu na Floridi, kaže da bi zvaničnici izborne komisije trebalo da se pripreme za veliku izlaznost, ističući da bi to moglo da predstavlja izazov za one koji organizuju ranije glasanje kao i sam dan izbora.

«Verovatno će biti novih glasača ovde. Postavlja se pitanje da li treba da glasaju ranije i da li znaju kako to da urade. To bi moglo da dovede do problema sa samom glasačkom tehnologijom, zato što ćete imati veliki broj glasača koji nisu upoznati sa celim procesom glasanja.»

Izborni zvaničnici na Floridi već su na oprezu zbog mogućih problema uzrokovanih uvođenjem nove tehnike glasanja. Ta i još nekoliko saveznih država ove godine izbacuju kompjutere koji su korišteni samo nekoliko godina. Prema novom izbornom zakonu, birači moraju da koriste papirne glasačke listiće, koje čita optički skener i koji se arhiviraju zbog mogućeg ponovnog prebrojavanja glasova.

Zakonodavci na Floridi odlučili su se na taj potez nakon što su eksperti za bezbednosna pitanja upozorili da bi hakeri mogli da upadnu u kompjuterski sistem i izmene glasove. Zabrinutost zbog moguće zloupotrebe dodatno je pojačana zbog nepostojanja papirnatog traga glasanja. Kevin Vagner navodi da se zvaničnici nadaju da će novi optički skeneri umanjiti ta strahovanja. To međutim ne znači da neće biti grešaka prilikom upotrebe glasačkih listića.

«Da li to znači da neće biti grešaka? Da li će ljudi stavljati oznake na pogrešnim mestima? Možda neće razumeti kako da zaokružuju? To će se sigurno dogoditi.»

Broj birača koji koriste glasačke listiće i optičke skenere širom zemlje povećao se na 55 odsto ove godine. Istovremeno, oko 33 odsto glasača koristi kompjuterske ekrane. Kim Brejs iz službe za izborne podatke prati sisteme glasanja širom Sjedinjenih Država. On ističe da se većom upotrebom glasačkih listića vrši novi pritisak na predstavnike izbornih komisija da obezbede dovoljan broj listića kako bi se išlo u korak sa očekivanim povećanjem broja glasača.

«Reč je o veoma značajnom pitanju. Ove godine neophodno je štampati dvostruko više glasačkih listića nego 2004. godine.»

Nedovoljan broj listića izazvao je velike zastoje u Ohaju i drugim državama tokom izbora 2004, kao i za vreme ovogodišnjih primarnih izbora. Eksperti smatraju da su zalihe glasačkih listića izuzetno važne u trenutku kada postoji velika izlaznost među Latinoamerikancima i drugim manjinama, koje se ne uklapaju u tradicionalna biračka tela. Optički skeneri na Floridi prvi put će biti isprobani tokom lokalnih izbora u avgustu.

XS
SM
MD
LG