Linkovi

Ričard Morningstar: Posledice gruzijske krize na svetske cene nafte


Ričard Morningstar je bivši glavni američki pregovarač za izgradnju naftovoda Baku-Tbilisi-Džejhan, drugog po veličini u svetu, putem kojeg se uglavnom snabdevaju evropske zemlje. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerikera, Morningstar komentariše moguće posledice gruzijske krize na svetske cene nafte i izglede da zapadni investitori nastave da ulažu u izgradnju novih naftovodnih instalacija u energetski bogatom, ali politički nestabilnom području Kavkaza.

Naftovod, koji ide od Azerbejdžana preko Gruzije do turske luke Džejhan, već je prošle nedelje zatvoren zbog eksplozije na instalacijama u istočnom delu Turske. U međuvremenu, manji deo tog naftovoda kod Supse u Gruziji je zatvoren iz bezbednosnih razloga. Rusija je od početka bila protiv izgradnje tog naftovoda, kaže Ričard Morningstar.

«Rusija nije nikada bila zadovoljna tim naftovodom. Lično sam bio angažovan u pregovorima o izgradnji tog objekta krajem 1990-tih. Rusi su tada bili frustrirani tom idejom i još uvek ih to frustrira. Ipak sumnjam da bi Rusija direktno ometala rad naftovoda, jer bi to još više narušilo odnose sa Sjedinjenim Državama. Međutim, sasvim je moguće da bi Rusija, ukoliko bude dominirala Gruzijom mogla, na primer, da počne da naplaćuje tranzit. Najnoviji događaji, takođe, pokazuju koliko je važno da se što pre izgrade naftovodi i gasovodi koji ne prolaze kroz Rusiju, i koliko je važno da se ne dozvoli Rusiji da ostvari monopol nad resursima u regionu Kaspijskog mora.»

Međutim, naš sagovornik potrvđuje da neki zapadne kompanije počinju da zaziru od poslovanja u nestabilnim regionima kao što je Kavkaz.

«Poslovanje u tom području je prava avantura, ali dodao bih da ulaganje u tom regionu nije ništa manje rizično od investiranja u Rusiji. Samo pogledajte šta se dogodilo mnogim investitorima koji su poslovali u Rusiji. Mnogi od njih su ometani od strane ruskih vlasti. Međutim, Kavkaz poseduje velike rezerve energenata i postoji veliki interes za njihovom eksploatacijom. Mislim da će većina kompanija nastaviti sa ulaganjima i naći načina da prevaziđe teškoće na koje nailazi.»

Na pitanje da li bi produžena kriza u Gruziji mogla da dovede do porasta cene nafte na svetskom tržištu, Morningstar odgovara.

«Cena nafte zavisi od mnogih faktora. Naftovod Baku-Džejhan za sada ne prenosi ogromne količine nafte. Kroz taj naftovod teče svega oko 850 hiljada barela nafte dnevno. Očigledno da nije dobro da naftovod ne radi. Medjutim, s druge strane reč je o količinama koje su toliko male da ne mogu mnogo da utiču na kretanje cene nafte na svetskom tržištu.»

U ovom trenutku je najvažnije, kaže Ričard Morningstar, da Sjedinjene Države i Evropska Unija utvrde zajedničku energetsku politiku kako među zapadnim saveznicima ne bi došlo do nesuglasica kada su u pitanju odnosi sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG