Linkovi

Lek sildenafil, koji se prepisuje muškarcima, može da pomogne i ženama


Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da najmanje 120 miliona ljudi pati od depresije, čestog poremećaja koji može da se tretira u većini slučajeva lekovima. Medjutim, lekovi često izazivaju sporedne efekte kao što su glavobolja, mučnina, problemi sa spavanjem i umanjena seksualna želja. Medjutim, nova studija je pokazala da lek nazvan sildenafil – koji se obično prepisuje muškarcima – može da pomogne i ženama. Taj lek je poznatiji pod nazivom vijagra.

Ove godine obeležava se 10 godina vijagre, prvog oralnog leka za potenciju. Plavu pilulu koriste milioni muškaraca. Ona je donela više od milijardu dolara prihoda svom proizvodjaču, kompaniji Fajzer. Jedna nova studija je sada pokazala da vijagra možda može da pomogne i ženama koje se, zbog uzimanja antidepresiva, suočavaju sa sporednim efektima tih lekova na seks. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Psihijatar Džordž Nernberg sa Medicinskog fakulteta Univerziteta države Nju Meksiko, predvodio je istraživanje.

«Posebno smo procenjivali da li je dolazilo do poboljšanja u libidu, početnoj fazi seksualne funkcije, orgazmu i ukupnom zadovoljstvu», kaže Nernberg.

U studiji je učestvovalo stotinu žena starosti od 18 do 54 godine. Njihova depresija se smanjivala i sve su uzimale lekove zbog simptoma koji su poznati kao selektivni seratoninski inhibitori, ili SSRI. Zatim je polovini ispitanica dat sildenafil, prodavan pod imenom vijagra. Drugoj polovini dat je lažni lek, objašnjava doktor Nernberg.

«Ustanovili smo ukupno poboljšanje seksualne funkcije na osnovu ukupnog merenja, ali mnogo značajnije je bilo to što se kašnjenje orgazma - što je simptom selektivnih inhibitora - znatno poboljšalo», kaže on.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da depresija može da se tretira odgovarajućim lekovima i neki pacijenti uzimaju terapiju. Navodi se da depresija doprinosi i mnogim drugim bolestima. Lekari kažu da socijalna sramota povezana sa mentalnim oboljenjima, kao i ustezanje od razgovora o seksualnim problemima, mogu da spreče mnoge žene da uzimaju antidepresive. Psihijatar Semjuel Kit kaže da bi rezultati studije mogli da ohrabre žene da nastave da uzimaju antidepresive, zato što sporedni seksualni efekti mogu da se tretiraju.

«Za mnoge ljude je to glavni deo života, a sada osećaju da ga propuštaju - zbog lekova. Oni bi trebalo da imaju i drugi izbor osim prekida uzimanja lekova», kaže on.

Ženama u studiji je rečeno da uzmu sildenafil najmanje sat pre seksualne aktivnosti. Neke su rekle da posle uzimanja pilule imaju glavobolju, ali drugi štetni efekti nisu ustanovljeni.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG