Linkovi

Rekordne cene benzina dovele do promena američkih vozačkih navika


Najnoviji podaci Federalne putne administracije pokazuju da su Amerikanci u maju prevezli 15 milijardi kilometara manje nego u istom mesecu prethodne godine. To je treći najveći mesečni pad otkako je administracija 1940-ih počela da prikuplja podatke o vožnji.

Amerikanci su od novembra prošle godine do maja ove, prevezli oko 65 milijardi kilometara manje nego prethodne godine. Da bi se dobila tačnija slika, to je otprilike razdaljina od Zemlje do Sunca, u oba pravca, prevaljena 215 puta. Službenik Federalne putne administracije Džems Rej, kaže da je takav pad nezapamćen.

«Svedoci smo fundamentalne promene načina na koji Amerikanci donose odluke o svojim putnim navikama», kaže Rej.

Amerikanci kažu da pad nisu podstakle samo više cene benzina, nego i teškoće u američkoj ekonomiji.

«Sve je skupo», kaže ovaj prolaznik.

Gde su svi vozači otišli? Prema podacima američkog Udruženja za javni transport, mnogi su se okrenuli javnom prevozu. Tokom prvog tromesečja ove godine, Amerikanci su se vozili više od dve i po milijarde puta javnim prevozom, što je oko 88 miliona vožnji više nego prethodne godine. Aleks Bareto, iz Los Anđelesa, prvi put koristi sistem lake gradske železnice.

«To u stvari radim zato što mi je muka da plaćam 80 dolara za rezervoar benzina», kaže on.

Zvanična istraživanja pokazuju da se Amerikanci sve manje voze sami do posla i sve češće rade od kuće, kaže Alan Pisarski, specijalista za javni prevoz.

«Mislim da mnogo ljudi jedostavno sedi kod kuće, odlaže put, skraćuje putovanje, smanjuje broj putovanja i mislim da je to veoma negativno za naše društvo», kaže Pisarski.

Ekonomisti kažu da je smanjenje vožnje uticalo na pojeftinjenje benzina. Ali bez obzira na pad ili skok cena, marketinški psiholog Kit Jarou kaže da se menja sistem mišljenja potrošača.

«To vidim kao permanentnu promenu. To je promena naše kulture i odmak od ponašanja predodređenog benzinom», kaže on.

Premda su takve vesti dobrodošle među borcima za zaštitu životne sredine, manja potrošnja benzina smanjuje sredstva za razne putne projekte. Federalni porez na benzin se koristi za održavanje nacionalne putne mreže. S obzirom na smanjenje potrošnje, očekuje se i smanjenje nekih projekata.

XS
SM
MD
LG