Linkovi

Gruzija optužuje Rusiju da je tenkovima ušla u Gori, Moskva demantuje te tvrdnje


Gruzija optužuje Rusiju da je tenkovima ušla u strateški važan grad Gori, uprkos najavi obustave vojnih operacimnja i primirju na koje su pristali predsjednici Medvedev i Saakašvili.

Sekretar gruzijskog Savjeta za nacionalnu odbbranu, Aleksandar Lomaia, kazao je reporterima da je oko 50 ruskih tenkova i oklopnih vozila ušlo u Gori, mada njegove optužbe nisu potvrđene iz nezavisnih izbora.

Rusija tvrdi da u Goriju nema njenih vojnika.

Tbilisi i Moskva su prihvatili ključne elemente mirovnog plana koji je predsjednicima dviju država ponudio francuski predsjednik Nikola Sarkozi. Tim planom predviđeno je povlačenje gruzijskih snaga iz separatističkih regija, Južne Osetije i Abhazije, kao i slobodan dotok humanitarne pomoći.

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner smatra da bi EU trebalo da uputi mirovne posmatrače da nadgledaju primjenu mirovnog plana. Kušner je to rekao uoči današnjeg samita EU u Briselu, koji je posvećen krizi u Gruziji.

Ministar zdravlja u Gruziji, AleksandAr Kvitašvili saopštio je danas da je 175 Gruzijaca ubijeno u petodnevnom konfliktu. Rusija tvrdi da je broj mrtvih veći od 1500. Nema nezavisnih procjena broja žrtava.

XS
SM
MD
LG