Linkovi

Majkl Felps, sa 11 zlatnih medalja, najuspješniji olimpijac svih vremena


Amerikanac Majkl Felps ušao je danas u istoriju kao prvi sportista koji je na Olimpijskim igrama osvojio više od 9 zlatnih medalja.

Pobijedivši u trci na 200 metara leptir, Felps je osvojio desetu, a samo sat kasnije - kao član štafete na 4x200 metara slobodno - i jedanaestu zlatnu medalju u olimpijskoj karijeri.

Američka štafeta je istovremeno za više od 5 sekundi popravila sopstveni svjetski rekord. To je prva četvorka koja je 800 metara isplivala za manje od 7 minuta (6:58.56).

"On je samo još jedna osoba, ali možda sa druge planete", prokomentarisao je Aleksandar Suhorukov, član ruske štafete koja je osvojila srebro.

Felps je od danas uspješniji od legendarnih sportista - Karla Luisa, Marka Špica, Paava Nurmija i Larise Latinjine, koji su u karijeri osvojili po devet zlatnih olimpijskih odličja.

Felpsa očekuje nastavak, do sada, besprekorne misije - osvajanje osam zlatnih medalja u Pekingu. Nadmetaće se još u trci na 100 metara leptir stilom, 200 metara mješovito i u štafeti 4x100 mješovito.

Ukoliko pobijedi u sve tri trke, Felps će biti prvi sportista u istoriji Olimpijskih igara koji je na jednim igrama osvojio osam najsjajnijih medalja.

On kaže da vjeruje da ima još snage.

"Rezervoar nije prazan. Ostale su još tri trke, tako da bi bilo bolje da je nešto ostalou rezervoaru”, kaže Felps.

XS
SM
MD
LG