Linkovi

Najnoviji vašingtonski muzej "Njuzeum" čuva istoriju novinarstva


Vašington je prepun muzeja svih veličina i oblika, posvećenih umetnosti, tehnologiji i istoriji. Najnoviji među njima, otvoren tek pre četiri meseca, prati istoriju novinarastva. Takozvani "Njuzeum" ima izuzetnu lokaciju, nalazi se otprilike na pola puta između zgrade američkog Kongresa i Bele kuće, a njegova blizina centrima američke političke moći šalje moćan signal kada je reč o važnosti koju Amerikanci pridaju slobodi izražavanja.

Njuzeum je gotovo u potpunosti sagrađen od stakla i odražava transparentnost medija. Veliki televizijski ekrani mogu se videti i spolja, a na fasadi zgrade ugraviran je Prvi amandman ustava SAD, osnova svih američkih sloboda, kao što su sloboda veroispovesti, sloboda govora i sloboda štampe.

Njuzeum je kolaž slika, fotografija, video snimaka i novinskih isečaka koji se neprestano menjaju. On spaja novu i staru tehnologiju, kako bi ospatio celokupnu istoriju vesti. Potpredsednik Njuzeuma Suzan Benet kaže da je pokretačka snaga ovog svojevrsnog muzeja novinarstva bio osnivač dnevnika USA Today.

"Njuzeum predstavlja ideje mnogih. Al Nojhart, osnivač USA Today-a i Fridom Foruma, kaoji je i naš glavni osnivač, smatrao je da treba da imamo muzej vesti. Prvi je otvoren 1997. u Virdžiniji i radio je pet godina, a jedna od stvari koje su nas iznenadile bila je koliko posetioca je želelo da vidi muzej vesti. To je naravno dovelo do odluke da izgradimo mnogo veći i bolji muzej".

Njuzeum je ogroman: ima 75 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora, 14 galerija na sedam različitih nivoa. Iako je posvećen novinarstvu kao profesiji, Benet ističe da novinari nisu očekivana publika.

"Nismo ga izgradili za novinare, već za one koje zanima historija i važna pitanja današnjice, politika, Imamo 15 bioskopskih sala ovde".

Ralf Eplbaum je dizajnirao izložbe u Njuzeumu.

"Ovo je bučan muzej, u kome ljudi pričaju jedni s drugima, jer prolaze kroz slike iz svog živita".

Posetioci se slažu.

Zvaničnici Njuzeuma nadaju se da će sloboda medija, ali i svi oni muškarci i žene koji su posvetili živote pisanju radne verzije istorije - biti inspiracija za posetioce.

XS
SM
MD
LG