Linkovi

Brener: Kriza u Gruziji izmenila geostrateške odnose u kavkaskom regionu


Majkl Brener, profesor za međunarodne odnose na Pitsburškom univerzitetu tvrdi da je kriza u Gruziji izmenila geostrateške odnose u kavkaskom regionu.

Po rečima profesora Brenera rat u Gruziji je pokazao da će Moskva biti mnogo energičnija u ostvarenju svojih interesa nego što je bila do sada.

«Putin i Medvedev su predočili da će se od sada služiti sredstvima prinude – u slučaju Gruzije to su bila sredstva nasilja – kako bi preuredili odnose sa susednim zemljama, bivšim sovjetskim republikama, po nahođenju Rusije. To bi moglo da dovede do ozbiljnih geopolitičkih posledica.»

U očima Rusije, kaže Brener, Moskva nije dobila ništa za uzvrat od Zapada bez obzira na dobru volju koju je pokazivala kada je podržala američku intervenciju u Avganistanu 2001. i pristala na otvaranje američkih vojnih baza na teritoriji nekoliko bivših sovjetskih republika. Moskva, kaže Brener, najviše zamera Zapadu što nastoji da širi svoj uticaj u neposrednom susedstvu Rusije bez uzimanja u obzir ruskih interesa.

«Nema nikakve sumnje da je snažna podrška koju je Bušova adminstracija pružala sadašnjoj vladi Gruzije bila jedno od pitanja koje je brinulo Putina i druge ruske lidere. Njihov odgovor na to je: «Ako kreće tim putem, biće posledica. Sadašnji predsednik Gruzije je pružio idealan izgovor i opravdanje Rusima da upute ovakvu poruku i da na tako grub način omoguće secesiju Abhazije i Južne Osetije.»

Nakon intervencije u Gruziji, Moskva je u boljoj mogućnosti da izvrši pritisak na zemlje Centralne Azije da smanje svoju vojnu saradnju sa Sjedinjenim Državama. Rusija je takođe u boljoj poziciji da kontroliše protok nafte i zemnog gasa iz energetski bogatih zemalja u širem području oko Kaspijskog mora prema Zapadu. Najnoviji događaji su dokaz da bi Sjedinjene Države trebalo da razviju novi okvir saradnje sa Rusijom, tvrdi Brener.

«Sve ovo u praktičnom smislu nalaže Bušovoj administraciji, kao i budućoj administraciji, da ponovo razmotri našu politiku i odnos prema Rusiji. Potrebno je stvoriti novu diplomatsku strategiju koja ima u vidu činjenicu da će Rusija da nastavi da se ponaša kao svaka druga velika sila i da neće želeti da sledi Sjedinjene Države.»

Cena američke obuzetosti ratom u Iraku ogleda se i u zapostavljenim diplomatskim vezama sa Rusijom, zaključuje profesor za međunarodne odnose na Pitsburškom univerzitetu, Majkl Brener.

XS
SM
MD
LG