Linkovi

Vašington pozdravio napredak u pregovorima o krizi u Gruziji


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, posle telefonskih konsultacija sa ministrima inostranih poslova svetskih sila, izjavila je da evropsko posredovanje u sukobu Rusije i Gruzije postiže napredak. Ona je naglasila da Moskva mora da se drži obećanja da će prekinuti vojne operacije. Iz Državnog sekretarijata se javio novinar Glasa Amerike Dejvid Golast.

Kondoliza Rajs je pozdravila očigledni napredak u francuskom posredovanju između Rusije i Gruzije, ali je dodala da dalji koraci ka smanjenju krize zavise od toga da li će zaraćene strane održati obećanje o prekidu neprijateljstava. Posle sastanka sa predsednikom Bušom, ona je u Beloj kući saopštila da je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner, i nju i njene kolege iz Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja, preko telefona obavestio o misiji francuskog predsednika Nikole Sarkozija u Moskvi.

«Oni veruju da su postigli određeni napredak i mi to pozdravljamo, pozdravljamo posredovanje Evropske unije. Sada je veoma važno da sve strane prekinu vatru. Rusi treba da prekinu svoja vojna dejstva, što su očigledno i rekli da će učiniti. Te vojne operacije uistinu sada treba da se zaustave.»

Kondoliza Rajs je objasnila da će se vojne snage posle prekida vatre povući iz zone sukoba i da će potom početi napori da se reše dugotrajni sukobi u Južnoj Osetiji i Abhaziji, ali ne – kako je jasno rekla – prekrajanjem sadašnjih gruzijskih granica.

«Hoću vrlo jasno da kažem da su Sjedinjene Države za teritorijalni integritet Gruzije, za suverenitet Gruzije i da podržavamo demokratski izabranu vladu i narod. Mi ponovo razmatramo mogućnosti za pružanje humanitarne pomoći i obnovu Gruzije.»

Dva područja Gruzije, koja se graniče sa Rusijom i imaju veliko rusko stanovništvo, odupiru se centralnoj gruzijskoj vlasti otkako je ta bivša sovjetska republika stekla nezavisnost 1991. Rusija kaže da je prošle nedelje intervenisala pošto su gruzijske snage pokušale da zauzmu Južnu Osetiju. Međutim, zamenik portparola Državnog sekretarijata, Robert Vud, ponovio je da je rusko uzvraćanje, zajedno sa obimnim vazdušnim napadima, prevazišlo svaku pomisao na zaštitu Rusa nastanjenih u Južnoj Osetiji.

«To je bila čista ruska agresija. Oni su preterano reagovali. Tu se ne radi o pukom pokušaju zaštite svojih sunarodnika. Nisu bili potrebni napadi na civile, napad na članicu Ujedinjenih nacija na način na koji su to oni uradili.»

Predsednik Buš je u utorak nastavio međunarodne telefonske razgovore u prilog miru, pozvavši nemačku kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Silvija Berluskonija, posle razgovora prethodne noći sa gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. U saopštenju Bele kuće pre tog razgovora, predsednik Buš je rekao da vojna ofanziva Moskve i prividni pokušaj zbacivanja izabrane Gruzijske vlade, predstavljaju neprihvatljivo ponašanje u 21. stoleću.

XS
SM
MD
LG